Алмати. На площада пред кметството в Алмати избухна интензивна престрелка

...
Алмати. На площада пред кметството в Алмати избухна интензивна престрелка
Коментари Харесай

ТАСС:В Алмати се води интензивна престрелка между военни и въоръжени хора

Алмати. На площада пред кметството в Алмати избухна интензивна престрелка сред военни и въоръжени хора. Войски дойдоха на площада и започнаха интервенция за „ разчистване “ на територията от подбудителите на безредиците, съобщи сътрудник на ТАСС.

По-рано на площада дойдоха десетки въоръжени и нападателни хора, в това число публицисти. След известно време към 300 военни дойдоха в бронетранспортьори и камиони, еднообразно оборудвани със зелен камуфлаж и маски, те започнаха да обкръжават площада по периметъра, изтласквайки цивилните от кордона. По-късно стартира пукотевица вътре в кръга. В същото време военните стреляха във въздуха.

В четвъртък вечерта комендатурата на Алмати заяви, че правоохранителните органи са почнали антитерористична специфична интервенция в града.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау, Мангистауска област (югозападната част на страната), където жителите стачкуваха против високите цени на втечнения газ. Два дни по-късно избухнаха протести в Алмати (югоизток) и други градове в цялата република, имаше конфликти с полицията. Има жертви. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев вкара изключително състояние в цялата страна за две седмици и държавното управление беше освободено. В изявление на съвещание на Съвета за сигурност той пнарече забърканите в погромите терористи и сподели, че се е обърнал за помощ към сътрудниците си от ОДКБ. Съветът за групова сигурност на ОДКБ реши да изпрати миротворци в Казахстан, с цел да стабилизират обстановката.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР