Алмати. Митингуващите в казахстанския град Алмати са отнели от оръжията

...
Алмати. Митингуващите в казахстанския град Алмати са отнели от оръжията
Коментари Харесай

РИА Новости: Протестиращите в Алмати са взели голямо количество оръжие от полицията

Алмати. Митингуващите в казахстанския град Алмати са лишили от оръжията огромен брой огнестрелно оръжие, щитове и палки, предава кореспондентът на РИА Новости от мястото на събитието, който отбелязва още, че на никое място в града не могат да се видят служители на реда.

Няколко хиляди протестиращи са се събрали в центъра на Алмати, като държат в ръцете си железни пръти, а някои разполагат и с огнестрелно оръжие.

Мобилните връзки, интернетът и малкия екран в града са спрени.

По-рано в сряда протестиращи нахлуха в градската администрация на Алмати и я подпалиха, а по-късно окупираха резиденцията на президента на Казахстан.

В първите дни на 2022 година жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област, петролен район в Западен Казахстан, стачкуваха против двукратното нарастване на цените на горивото. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев разпореди да образува държавна комисия, която да прегледа обстановката. На 4 януари тя разгласи, че е подготвена да извърши главното искане на протестиращите и да понижи цените на газа.

Протестите обаче се разпространиха и в други градове. В Алмати, най-големият град и първата столица на страната, вечерта на 4 януари и през нощта на 5 януари протестиращите се сблъскаха с чиновници по сигурността, полицията употребява газ и шокови гранати. Токаев прикани хората да демонстрират нерешителност и да не се поддават на провокации от вътрешната страна и извън. Той означи, че апелите за нахлуване на цивилни и военни офиси са противозаконни. Според него „ властта няма да падне “, а страната „ не се нуждае от спор, а от взаимно доверие и разговор “.

Президентът вкара изключително състояние в областите Мангистау и Алмати, както и в Алма-Ата до 19 януари. Той планува полицейски час от 7.00 до 23.00 часа, възбрана за всеобщи прояви и стачки, възбрана за продажба на оръжия, муниции и алкохол, конфискация на оръжие и муниции от хора и нараснала защита на изключително значими обекти. Влизането и излизането от тези райони и Алма-Ата са лимитирани, предписани са инспекции на документи, обиски на хора и транспортни средства. Сутринта на 5 януари Токаев уволни държавното управление и сподели, че кабинетът е изключително отговорен за допускането на протестната обстановка.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР