Алкохолът в наши дни не е само пиене, в него

...
Алкохолът в наши дни не е само пиене, в него
Коментари Харесай

Текилата гони водката за алкохол №1 в САЩ

Алкохолът в наши дни не е единствено пиянство, в него има доста бизнес, доста геополитика и доста... екология. Това се вижда от на Съвета по дестилирани алкохоли в Съединени американски щати, който демонстрира кои са най-популярните спиртни питиета в страната.

Контекст : Съединени американски щати е вторият максимален алкохолен пазар в света, който генерира икономическа интензивност за 200 милиарда $ на година. В бранша в страната са заети 1,7 млн. души.
 Съединени американски щати са изправени пред дефицит на алкохол
Съединени американски щати са изправени пред дефицит на алкохол

Причината е незадоволителният брой стъклени бутилки

От сектора показват, че през 2022 година са запазили непоклатимост макар икономическите провокации - оборотите се усилват с 5,1%, размерите - с 4,8%.

През миналата година за първи път концентратите изпреварват бирата по доходи на американския пазар.

Детайли : През 2022 година водката е все по-колеблива на първото си място по генерирани доходи на фона на все по-голям растеж на алкохолите, създадени от агаве (текила и мескал), а американското уиски остава надалеч на трето място.
Водката е генерирала доходи в размер на 7,2 милиарда $, което е спад с 0,3% на годишна база. Обемът на доставките е към 692 млн. литра, което също е по-малко спрямо 2021 г. На второ място по доходи са текилата и мескала с 6 милиарда $, което е скок с цели 17,2% - и то при доставки от единствено към 270 млн. литра, което е растеж с 11,5%. Още през 2021 година американското уиски загуби второто си място по доходи и в този момент приключва челната тройка с 5,1 милиарда $ и 280 млн. литра доставки, което е лек растеж на годишна база.
От друга страна : Текилата води до главоболие - и то освен за нейните фенове, само че и за околната среда. Според мексиканското законодателство, тя се прави от синьо агаве, което се отглежда в един от щатите в страната. Мескалът е с малко по-голям толеранс към суровината, само че и в двата случая е нужна сериозна логистика, която най-често се осъществя с камиони, отбелязва Time в собствен материал.
 Собственикът на Johnnie Walker купи марката текила на Джордж Клуни
Собственикът на Johnnie Walker купи марката текила на Джордж Клуни

Сделката е за до 1 милиард $

Все по-голямата известност на тези алкохоли въздейства зле на генетичното многообразие, защото производителите се насочват към съответни типове, изискващи с изключение на всичко друго и повече пестициди. След това от цялото растение се откъсват листата и те се обработват на огън или пара, с цел да се освободи богатият на захари нектар, който по-късно ферментира и се дестилира.

Това е развой, който генерира доста боклуци - на литър текила дават отговор към 5 кг пулпа и 10-15 литра мощно киселинна течност, която при погрешно депониране може тежко да замърси както почвата, по този начин и водните източници.
 Bacardi купува първокласната текила Patron за $5.1 милиарда
Bacardi става втората най-голяма компания за алкохол в Съединени американски щати

Производителят уголемява клиентелата си по света

На този декор, водката може да се прави на всички места от разнообразни зърнени култури, цвекло или картофи, а нездравословните излъчвания при производството ѝ са сходни с тези на текилата - към 3 кг въглероден диоксид на литър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР