Алкохолът се свързва с над 200 болестиПовече от 24 грама

...
Алкохолът се свързва с над 200 болестиПовече от 24 грама
Коментари Харесай

До колко грама алкохол дневно не е вредно

Алкохолът се свързва с над 200 заболявания

Повече от 24 грама чист алкохол дневно са същинска отрова за мъжкото тяло. За дамите здравословната норма е още по-ниска. Защото алкохолът вреди. Дори и в дребни количества. До какъв брой грама алкохол на ден не е нездравословно, пише 

Хората подвигат наздравица с шампанско, честват с другари и сътрудници с чаша вино или бутилка бира в ръка, самовъзнаграждават се за сполучливия работен ден с уиски след вечеря. Алкохолът е просто част от делника и малко на брой се замислят съществено за вредите от него. А истината е тази: алкохолът е отрова. Дори и в дребни количества. И елементарно може да се пристрастим.

Дори и най-малките количества алкохол вредят

" Алкохолът е отрова за клетките ", споделя Кристина Румел. Социоложката управлява Германския център по въпросите на зависимостта (DHS). В реалност всяка глътка алкохол е нездравословна за тялото, твърди тя и добавя, че огромната част от германците постоянно надвишават въведените гранични стойности.

" Границата е 12 грама алкохол дневно за дамите и 24 грама за мъжете ", споделя Румел. Тя се дефинира от особеното наличие на течности в тялото при двата пола. Женското тяло съдържа по-малко течности, които да поемат алкохола. " Но 24 грама алкохол не са по никакъв начин доста - това е да вземем за пример една чаша шампанско. При втората чаша към този момент става рисково ", предизвестява Кристина Румел.

Алкохолът се свързва и с над 200 заболявания. Употребата му може да аргументи другите типове ракови и сърдечносъдови болести, диабет от вид 2, проблеми с черния дроб. Данните на DHS сочат, че в Германия алкохолът предизвиква годишно гибелта на 62 000 души.

Румел предизвестява и за заплахата от това, което тя назовава " пасивно пиянство " - такава е да вземем за пример потреблението на алкохол от бременни, което може съществено да повреди органите на още нероденото дете.

А какъв брой тъкмо нездравословен може да е алкохолът - това зависи от разнообразни фактори. Не единствено полът е от голяма важност - тежестта, методът на хранене или приемът на лекарства също могат да засилят резултата от потреблението на алкохол. Пушачите с наднормено тегло и с хронични болести имат най-лошите карти. Освен това е значима и възрастта: колкото по-рано човек стартира с алкохола, толкоз по-висок е рискът от трайни увреждания или пристрастяване.

Затова е доста значимо да се приказва с младежите. Но и възрастните постоянно не си дават сметка за заплахите.

" Само четири % от германците не пият никакъв алкохол ", продължава социоложката. Който примерно на някакво празненство реши да не пие алкохол, би трябвало да се оправдава пред останалите, които подвигат тостове с вино, бира и така нататък В доста общества използването на алкохол се е трансформирала в обществена норма. Затова и мнението за хората, които не пият алкохол, постоянно е не изключително положително - както при веганите, добавя той.

Нормалното не всеки път е нещо хубаво

Не единствено постоянното, а и умереното пиянство на алкохол от дълго време е считано за нещо обикновено. Както и това през уикенда да се прибираш у дома, криволичейки по пътя. Приеманото за обикновено обаче не всеки път е нещо хубаво. Усещането за нормалност при потреблението на алкохол може да оправдае и болестно положение, т.е. индивидът въобще да не е наясно, че в действителност е пияч и има сериозен проблем, споделя Кристина Румел. " Много хора стартират да търсят помощ прекомерно късно ", твърди тя.

Германският център по въпросите на зависимостта предлага да съблюдаваме границите за препоръчваното на ден количество алкохол, както и да си въведем най-малко два " почивни " дни в седмицата - т.е. дни без никакъв алкохол.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР