Алжирският външен министър започва обиколка в Западна Африка, за да обсъди кризата в Нигер

...
Първият дипломат на Алжир започна обиколка в страните от Западна
Коментари Харесай

Първият дипломат на Алжир започна обиколка в страните от Западна Африка в сряда в опит да намери решение след преврата в съседен Нигер, където Алжир се противопоставя на всяка военна намеса.

Министърът на външните работи Ахмед Атаф беше „упълномощен от президента Абделмаджид Теббун“ да отиде на дипломатическа обиколка в Нигерия, Бенин и Гана, каза алжирското външно министерство в X, известен преди като Twitter.

Той ще проведе „консултации относно кризата в Нигер и начините за справяне с нея“ със своите колеги в страните от Западна Африка, които са част от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

Западноафриканският блок заплаши да използва сила, за да възстанови избрания президент на Нигер Мохамед Базум, който беше задържан от пазачи на 26 юли.

Алжир, който споделя 1000-километрова (600 мили) сухопътна граница с Нигер, преди това предупреди срещу военно решение, което Теббун каза, че би било „пряка заплаха“ за неговата северноафриканска страна.

Той подчерта, че „няма да има решение без нас (Алжир). Ние сме първите засегнати хора”.

Африканският съюз суспендира Нигер във вторник до възстановяване на гражданското управление и заяви, че ще оцени последиците от всяка въоръжена намеса.

Алжир – най-голямата държава в Африка – също граничи с Либия и Мали, и двете във вихъра на дългогодишни конфликти.

Нигер е четвъртата нация в Западна Африка от 2020 г. насам, претърпяла преврат, след Буркина Фасо, Гвинея и Мали.

Хунтите в Буркина Фасо и Мали казаха, че всяка военна намеса в техен съсед ще се счита за „обявяване на война“ срещу техните страни.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР