Алжир и Китай ще си партнират в изграждането на голям

...
Алжир и Китай ще си партнират в изграждането на голям
Коментари Харесай

Китай и Алжир строят химически мега завод за $6 милиарда

Алжир и Китай ще си партнират в построяването на огромен цех за фосфати. Предприятието за 6 милиарда $ ще се намира в североизточната част на арабската страна, на границата с Тунис, оповестява китайската организация Xinhua.

Строителните действия би трябвало да стартират още през този уикенд, а производството се чака да започва през 2022 година

Целта е да се употребяват богатите запаси на висококачествени фосфати в Алжир, от които ще се създават торове, амоняк, силиций и други материали, употребявани в разнообразни стопански действия.

Проектът, чието произвеждане би трябвало да доближи 6 млн. тона годишно, ще включва повтаряне на железопътната линия, свързваща фабриката с пристанище Анаба, и ще сътвори 2500 непрекъснати работни места.

Мегапроектът ще бъде осъществен в партньорство сред 2 алжирски и 2 китайски компании. Делът на Китай се прави оценка на 49%, а Алжир ще има контролния пакет от 51%, в сходство с капиталовия закон на страната.

Амбицията на Алжир е благодарение на новия цех да изнася годишно торове на стойност 2 милиарда $ и последователно да се трансформира в един от най-големите международни експортьори на този артикул.

Страната желае да се възползва, защото се намира в район, който е извънредно богат на този запас. Над 80% от международните ресурси от фосфатни скали са в Северна Африка, като към 50 милиарда тона от тях са в Мароко. Годишният потенциал за произвеждане на фосфати в Мароко е 12 млн. тона, а Тунис - до 8 млн. тона годишно.

Ако Алжир реализира индустриалните си цели, ще има капацитета да достави на света повече от 35 млн. тона фосфати годишно до 2020 година, написа The Arab Weekly.

Това може да помогне за посрещане на възходящото търсене на фосфати в международен мащаб, което се чака да доближи 49 млн. тона в края на това десетилетие, сочат данни от Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО) и Геологическият топографски институт на Съединени американски щати. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР