Алиансът и демократичният свят са изправени пред най-опасната и непредвидима

...
Алиансът и демократичният свят са изправени пред най-опасната и непредвидима
Коментари Харесай

Адм. Ефтимов: Днешната среда на сигурност е най-непридвидимата от времето на Студената война

Алиансът и демократичният свят са изправени пред най-опасната и непредвидима среда за сигурност от времето на Студената война. Това уточни началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов при откриването на втория ден от тазгодишната конференция на началника на защитата.

„ В интерес на обществото ни е да разбере, че вложенията в сигурността са фундаментални за действието на всички социално-икономически сфери. Колективната защита е най-ефективният механизъм, допускащ заслужено систематизиране на тежестите сред съдружниците и осигуряващ стабилно развиване на страните-членки “, добави той.

Вчера пред публицисти адмиралът още веднъж уточни, че вложението в защитата би трябвало да бъде обект на необятен консенсус в обществото.

Новата действителност през днешния ден се отъждествява с изострено стратегическо опълчване, което извежда на напред във времето голям брой провокации пред груповата и национална сигурност и защита, сподели адмирал Ефтимов.

„ Най-важната и фундаментална задача на НАТО за ефикасна отбрана и защита на територията на съдружниците, в унисон с член 5 от Вашингтонския контракт, придобива още по-голямо значение. Искам да напомня, че преди член 5, стои член 3. В него е записано, че за по-ефективното реализиране на задачите на контракта държавите-членки независимо или взаимно ще поддържат и построяват своя самостоятелен или групов потенциал за отговор на въоръжено нахлуване “, изясни адмиралът, представен от Българска телеграфна агенция.

В тази връзка началникът на защитата е избрал и тематиката на конференцията: „ Предизвикателства пред националното обмисляне, осъществяване и обезпечаване на интервенциите в подтекста на съюзните проекти за защита “.

Гост на конференцията е началникът на щаба на Съюзното командване по интервенциите на НАТО адмирал Йоахим Рюле, а по видеотелеконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката в Съвместното командване на силите на НАТО-Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и командващият на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-лейтенант Атанасиос Гаринис.  

Началникът на защитата показа разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР