Алея за достъп на хора с увреждания, открита експозиция, открито

...
Алея за достъп на хора с увреждания, открита експозиция, открито
Коментари Харесай

Дворът на ГХГ в Стария град става галерия и кино на открито

Алея за достъп на хора с увреждания, открита експозиция, намерено стълбище и информативен екран ще има Градската художествена изложба след реализацията на четвъртия стадий от ремонта, реставрацията и реновацията на постройката и прилежащите ѝ пространства на ул. " Съборна " 14А в Стария град. Вече е оповестена социална поръчка за избор на реализатор на стойност 308 078,85 лева без Данък добавена стойност. 129 143,89 лева са за алеята за достъп на хора с увреждания, а останалите средства - за откритата експозиция, откритото стълбище и екрана.
Прочетете още
Той ще бъде с размер 610/330 см. Върху него ще може да има прожекции. Зрителите ще бъдат правостоящи или седнали на преместваеми столове, както и на стъпаловидни бетонови места за сядане против екрана.

" При подбора на растителността съзнателно е търсено предпочитано силуетното влияние. Багровите акценти са съсредоточени най-вече през ранна пролет (Magnolia Soulangeana, Cercis siliquastrum) и през есента (Acer palmatum f. “Disectum, athropurpureum ”, Rhus typhina). Дискретно колоритно влияние се чака от нюанси на зелената барга към сребристо (Elaeagnus angustifolia) и очебийно мрачно зелено (Taxus baccata, Ilex aquifolium) В създаването от сегашния стадий са съобразени зародилите забележки към предходния. В композицията са препоръчани най-вече средновисоки и ниски шубраци. Идеята е от една страна да не основават бариера пред погледа към основната фасада на галерията и в пространството с екрана, а въпреки това да бъдат подобаващ декор за експониране навън на пластики, статуи и други творби на изкуството. За задачата са планувани както шубраци със светла боя на листата (Elaeagnus angustifolia) като декор за статуи от мрачен материал, по този начин и типове с тъмнозелена листна маса (Taxus baccata и Ilex aquifolium) декор за статуи от мрамор или други светли материи ", излиза наяве от заданието.

Това е следващият стадий от огромния ремонт на постройката на ГХГ и пространствата към нея. Реставрираното здание към този момент посреща гости.

Нещо повече - ремонтът и реставрацията донесоха поредност от влиятелни награди.

Проектът “Реставрация и реновиране на Градска художествена изложба - Пловдив ” бе отличен с премия в категорията " Социална инфраструктура – Култура " на националния конкурс „ Сграда на годината – 2022 “, както и специфична премия на „ Българските архитектурни награди 2022 ”. Проектът е на “Арко Тийм ” с авторски колектив арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Иван Костадинов и арх. Ангел Чуруков. Сградата е издигната през 1881 година за Девическо учебно заведение и през днешния ден има статут на недвижима културна полезност. Фасадите са реставрирани в истинския им тип. По остарели фотоси са открити цветовете на постройката. След точно снимане на дървената дограмата са направени точни копия от същия материал. Особено внимание е отделено на възобновяване на компрометираната мазилка и орнаментите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР