Ален и Джерард Вертхаймер са съсобственици на луксозната марка Chanel

...
Ален и Джерард Вертхаймер са съсобственици на луксозната марка Chanel
Коментари Харесай

Непознатите братя милиардери, които управляват Chanel

Ален и Джерард Вертхаймер са съсобственици на първокласната марка Chanel и са измежду десетте най-заможни жители на Франция. Тяхното благосъстояние, въпреки и значително наследено, се е насъбрано вследствие на бизнес покупко-продажби и придобивания в региона на винарството и конете.

Братята милиардери пазят персоналния си живот надалеч от общественото пространство, като не дават изявленията и не се знае доста за тяхното благосъстояние, компании, семейство, връзки и занимания. Те живеят много пищно, само че заобиколени само с доста близки хора. Известни са като " най-тихите милиардери в модата ", споделя Business Insider.

Общото положение и на двамата се равнява на 30 милиарда $, с което те се подреждат измежду най-богатите хора в света.

Ален, който е на 70 години и Джерард - на 67, стартират историята си, откакто техният дядо придобива империята Chanel, на която през днешния ден и двамата са притежатели.

Фречман Пиер Вертхаймер и брат му Пол подписват договорка с Коко Шанел през 1924 година, с която основават Sociate des Parfumes Chanel за продажба на парфюми и козметични артикули.

Тогава Шанел вижда опция посредством договорката да стартира да продава своя характерен знак - парфюма Chanel №5.

Преди 1924 година ароматът е бил наличен за специфични клиенти във фирмените бутици в Париж.

През 1941 година по време на Втората международна война Шанел се пробва да завоюва напълно контрола от Пиер Вертхаймер, употребявайки закона, който не разрешава евреи да имат личен бизнес тогава. Тя обаче не съумява и Вертхаймер продълават да ръководят над 50% от стилната къща.

Пиер придобива целия надзор над Chanel през 1954 година, а Коко Шанел умира 17 години по-късно.

Ален и Джерард стават съсобственици на Chanel през 1996 година, откакто техният татко Джакс Вертхаймер, наследник на Пиер, умира.

Ален става президент на стилната компания, а Джерард оглавява отдела за наблюдаване, работейки от вкъщи си в Женева. Те са третото потомство, което управлява компания със 110-годишна история.

През 1973 година Ален убеждава борда на шефовете да му се довери и да му разреши да поеме Chanel.

" Ние сме доста дискретно семейство и в никакъв случай не приказваме. Става въпрос за Коко Шанел, Карл Лагерфелд, за всеки, който е работел и творил в Chanel. Не става въпрос за Вертхаймер ", споделя Джерард за The New York Times през 2002 година.

През 1983 година братята назначават Карл Лагерфелд за креативен шеф на Chanel, като се счита, че неговата работа е измъкнала компанията от финансов провал.

Ако Вертхаймер посетят фешън шоу на марката, то е по изключение и сядат на третия или четвъртия ред. Те в никакъв случай не са участвали на разкриване на някой от обектите на Chanel и не са коментирали обществено бизнеса си.

Преди 2018 година Chanel в никакъв случай не е съобщавала информация за продажбите си, само че тогава за първи път от 108 години излиза с данни за общите продажби през 2017 година, равняващи се на 9,62 милиарда.

Тъй като братята са на 70 години, към момента не е ясно кой ще поеме бизнеса, когато те се отдръпват. Той обаче не е единствения източник на доходи за семейството.

Дядото на актуалните притежатели на Chanel e имал пристрастеност към конете. Именно на конни надбягвания Пиер среща Коко Шанел. Ален и Джерард наследяват и безнеса за конни надпревари и отглеждане на благородни породи коне - Wertheimer et Frere.

През 1995 година те имат 200 коня в четирите си имения в Шантили, Калифорния, Кентъки и Нормандия. Кралица Елизабет II посвещава на братята една от успехите си в конни надбягвания.

Заедно с конете и модата, братята влагат и съществени суми в бизнеса с вино. През 1994 година милиардерите купуват винарската маза Chateau Rauzan-Segla. А през 2015 година се снабдяват с винарната St. Supery в долината Напа в Калифорния.

Ален и Джерард Вертхаймер имат редица парцели във Франция, първокласни жилища на 5-то Авеню в Ню Йорк, както и хижа в Швейцарските Алпи. Те колекционират и произведения на известни художници, с които декорират някои от домовете си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР