Алексис Ципрас е най-дълго управлявалият най-млад премиер на Гърция през

...
Алексис Ципрас е най-дълго управлявалият най-млад премиер на Гърция през
Коментари Харесай

Наследството от четиригодишния мандат на Ципрас

Алексис Ципрас е най-дълго управлявалият най-млад министър председател на Гърция през последните 150 години. След зашеметяващия политически поврат през 2015 година той откри сили да реализира изисканите от кредиторите на страната непопулярни ограничения за съкращения и строги икономии.
През четирите години ръководство неговото държавно управление се стреми да се бори с бедността и предприе някои промени в региона на правораздаването, за приближаване на Гърция до нейните европейски сътрудници.
В неделя в Гърция предстоят изключителни парламентарни избори. Ето резюме на главните тематики, белязали четиригодишното ръководство на Ципрас.
Икономически достижения
Лявото държавно управление на Сириза през 2015 година взе редица неправилни решения под въздействието на тогавашния финансов министър Янис Варуфакис, довели до злощастна борба с кредиторите.
През последните четири години Сириза внезапно увеличи налозите, с цел да образува претенции от кредиторите фискален остатък. В същото време разпространява стратегии за преразпределяне на приходите, с цел да помогне на бедните при заплащането на наемите сметките за електричество и храната в учебните заведения.
Икономиката излезе от рецесията, а безработицата спадна от близо 26%, когато Сириза пое властта, до 18% през тази година.
Сделката за Северна Македония
След икономическите достижения Ципрас се гордее извънредно с постигнатия пробив и решаването на 27-годишния спор за името на Македония.
През юни 2018 година Алексис Ципрас и неговият македонски сътрудник Зоран Заев подписаха мъчно контрактувано съглашение, което добави " Северна " към името на Македония, с цел да се отличава от граничещата с Гърция провинция.
Подписването на контракта докара до номиниране на двамата водачи за Нобелова премия за мир през 2019 година Успехът не бе регистриран уместно от дребната националистическа партия в съдружното държавно управление на Ципрас и отслаби въздействието на ръководещите в северната част на Гърция.
Граждански съюзи
Ципрас е най-младият министър-председател на Гърция през последните 150 години, оповестил се намерено за безбожник и прилагащ промени в региона на равните права на жителите.
Скоро откакто поема ръководството на страната през 2015 година, Ципрас разшири правата на еднополовите двойки, които живеят дружно. По-късно бяха предоставени и заместващи наставнически права.
За първи път се даде правото на транссексуалните хора да дефинират определения от тях пол, който да бъде вписан в публични документи.
Отношенията сред църквата и страната
Ципрас има по-малко триумфи в опит да отслаби съществуващите връзки сред страната и мощната Гръцка православна черква (ГПЦ).
През ноември той и главата на църквата архиепископ Йеронимос оповестиха за направен прелиминарен контракт, касаещ смяна в метода на възнаграждение на духовните лица. Светската власт и църквата ще разискват взаимно противоречивите тематики по този въпрос.
Няколко месеца по-късно съглашението отпадна, откакто Йеронимос бе отритнат от Светия Синод - управителния орган на Гръцката православна черква.
По-рано Ципрас разгневи ГПЦ с проектите си да промени конституцията, съгласно която гръцката страна да бъде избрана като " религиозно неутрална ", като в същото време разреши на държавните чиновници да поставят нерелигиозна клетва. Самият Ципрас е първият гръцки министър председател, който при избирането си поставя политическа клетва.
Канабис
Правителството на Ципрас легализира през 2017 година използването на канабис за медицински цели. Година по-късно решението бе последвано от издаване на лицензии за развъждане и обработка на медицински канабис.
Трагедии от пожари и наводнения
Разразилият се през юли 2018 година пожар в Мати, покрай Атина е евентуално едно от най-тежките бедствия през интервала на ръководство на Ципрас. Вследствие на пожара починаха 102 души. Друго трагично събитие е наводнението в Мандра в покрайнините на столицата, лишило живота на 23-ма индивида.
Правителството се пробва отчасти да трансферира виновността за тези нещастия върху тежките климатични условия и неприятното обмисляне. Въпреки това жителите са на мнение, че виновност за случилото се носят държавните организации.
------------
Джон Хадулис, Агенция AFP, превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР