Алексей Навални, отдавна смятан за най-значимия политически опонент на руския

...
Алексей Навални, отдавна смятан за най-значимия политически опонент на руския
Коментари Харесай

Реакциите след новината за смъртта на Навални

Алексей Навални, от дълго време считан за най-значимия политически конкурент на съветския президент Владимир Путин, умря в пандиза, заяви федералната затворническа работа на Русия. Навални беше държан в затвор с висока степен на сигурност в Ямал покрай Полярния кръг. Смъртта на 47-годишния Навални се случва месец преди президентските избори, на които Путин ще удължи повече от две десетилетното си управление и ще консолидира властта си в страната.
Прочетете още
Украинският президент Володимир Зеленски не спести думите си за това кого счита за виновен за смъртта на съветския опозиционен водач Алексей Навални: Владимир Путин. „ За мен е явно: той беше погубен – както други хиляди, които бяха измъчвани до гибел поради този един човек “, сподели Зеленски за съветския президент по време на среща в Берлин с немския канцлер Олаф Шолц.

Съпругата на Навални Юлия беше в Германия на Мюнхенската конференция по сигурността, когато гръмна новината за гибелта на брачна половинка й. Тя трябваше да " приказва за по-добра Русия ", сподели от сцената ръководителят на събитието Кристоф Хойсген. По-късно тя сподели, че не е сигурна дали да има вяра на новините, идващи от Русия, отбелязвайки, че Кремъл постоянно лъже. Но в случай че е правилно, сподели тя, то Путин и неговият екип " би трябвало да знаят, че ще бъдат осъдени за това, което са създали с нашата страна, с нашето семейство и с моя брачен партньор. Те ще бъдат изправени пред правораздаването. Този ден ще пристигна скоро ".

Също в Мюнхен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели: „ Дълбоко съм тъжен и угрижен за известията, идващи от Русия, че Алексей Навални е мъртъв. Всички обстоятелства би трябвало да бъдат открити... Русия има съществени въпроси, на които би трябвало да отговори. “ Той добави, че Навални е бил мощен глас за независимост и народна власт в продължение на доста години: „ НАТО и съдружниците от НАТО приканват за незабавното му освобождение отдавна. Днес мислите ми са към фамилията му и околните му. Русия стана от ден на ден и повече властническа власт “.

Новината провокира смут измежду други водещи политици в района, които се опълчват на съветския империализъм.

„ Нерешителността на демократичния свят се възприема като уязвимост от диктаторите и те обичат да тестват до каква степен могат да стигнат без отговор “, сподели Светлана Цихановская, беларуският опозиционен водач. Тя разгласява в Х: „ Призовавам международната общественост да работи в този момент, с цел да отбрани моя брачен партньор и други политически пандизчии, които са в огромна заплаха. “ Съпругът й Сергей е пандизчия на беларуския деспот и съдружник на Путин Александър Лукашенко от 2020 година

Алексей Навални се бореше за полезностите на свободата и демокрацията, написа в " Екс " ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За Европейски Съюз отговорността за неговата трагична гибел е напълно на съветския режим, добавя Мишел. Той показва съболезнования на фамилията на Навални и на тези, които се борят за народна власт по света в най-мрачните условия. Борците умират, само че битката за независимост в никакъв случай не свършва, показва ръководителят на Европейския съвет.

Светът загуби герой, чиято храброст ще се помни за генерации напред, написа ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. Ужасена съм от гибелта на Алексей Навални, носителя на премията " Сахаров " на Екологичен потенциал за независимост на мисълта. Русия му взе свободата и живота, само че не съумя да му отнеме достолепието. Битката му за народна власт продължава, прибавя Мецола.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е надълбоко смутена и натъжена от вестта за гибелта на Навални. По нейните думи съветският президент Владимир Путин се опасява най-вече от несъгласието измежду своите сънародници. Това е тъмен мотив да си спомним какво съставляват Путин и неговият режим, прибавя тя. Фон дер Лайен приканва за обединяване в битката за независимост и сигурност за тези, които дръзват да се изправят против авторитаризма.

Британският министър председател Риши Сунак използва подобни думи, описвайки гибелта на Навални като " ужасна вест ". Той добави: „ Като най-яростен бранител на съветската народна власт, Алексей Навални показва невероятна храброст през целия си живот “.

Френският външен министър Стефан Сежурне каза: „ Алексей Навални заплати с живота си за съпротивата си против система на подтисничество. Неговата гибел в наказателна колония ни припомня за действителността на режима на Владимир Путин. “

Марк Рюте, холандският министър-председател, който е любимец да поеме поста началник на НАТО по-късно тази година, каза, че е „ шокиран “ от новината, добавяйки, че тя „ бележи невижданата грубост на съветския режим “. Навални се бори за народна власт и против корупцията, споделя Рюте. Според премиера това му придава голямо значение и го трансформира в " знак на човечност, народна власт, прогрес и независимост ". Според Рюте гибелта на Навални потвърждава, че опълчването на Путин е " изцяло невероятно " и " безусловно животозастрашаващо ". Тези, които го вършат, заслужават почитание и поддръжка, счита той.

Чешкият външен министър Ян Липавски също сподели, че Навални е бил „ затворен и малтретиран до гибел, тъй като се е противопоставил на Путин. ”

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен показа, че " повече от десетилетие " съветското държавно управление е " преследвало, отравяло и затваряло " Навални. Блинкен добави, че „ гибелта му в съветски затвор и фиксацията и страхът от един човек единствено акцентират слабостта и гниенето в сърцето на системата, която Путин е построил. Русия е виновна за това. “

Междувременно представителят на съветското външно министерство Мария Захарова написа: " Незабавната реакция на водачите на НАТО към гибелта на Навални под формата на директни обвинявания против Русия е самоизобличителна. Все още няма съдебномедицинска експертиза, само че заключенията на Запада към този момент са подготвени. "

Бдение със свещи пред постройката на съветското посолство в София ще се организира довечера. То е проведено от някогашния боен министър Николай Ненчев, Валентин Симеонов, Атлантически съвет на България и групите „ Руската убийствена политика за България " и „ Освобождение ".

" Днес в 18.30. часа, пред съветското посолство, в памет на Навални, да кажем на Путин – Ти си страхливец и палач! Путин е палач! Страх го е от Свободата и съпротивата против властта му! За да се задържи на власт той ликвидира всичките си съперници и атакува редица страни. Кървави войни с жертви деца и дами! Разстрелва почтени и убива враговете си! Последният му огромен вътрешен зложелател беше Навални. Той се върна непринудено в Русия с цел да вдъхва вяра на съпротивата против Путин – вътре и отвън властническа Русия. Той знаеше, че дава живота си в жертва на Русия и против Путин, само че непоколебимо го направи! Целият свободен свят скърби за Навални, само че още по-силно виждаме злото в лицето и властта на килъра Путин! ", гласи анонсът за идното бдение.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР