Александра Разаренова, диетолог, специалист по хранене, член на Руския съюз

...
Александра Разаренова, диетолог, специалист по хранене, член на Руския съюз
Коментари Харесай

Как да проверим дали яйцата са годни за консумация

Александра Разаренова, диетолог, експерт по хранене, член на Руския съюз на диетолозите и експертите по хранителна индустрия, поучава по какъв начин да проверим свежестта на кокошите яйца.

Обикновено срокът на валидност на яйцата е посочен на опаковката. Но в случай че посочената дата е " на ръба " или в случай че купувате домашни яйца от пазара наложително проверете дали са пресни и годни за консумация, поучава диетологът.

Има няколко метода да извършите това. Най-лесният е да поставите яйцето в съд със студена вода и да прецените ситуацията му.



" Ако яйцето лежи хоризонтално на дъното, това е знак за доста прясно яйце. Ако яйцето застава под ъгъл или стои уравновесено над дъното, то не е напълно прясно, само че към момента може да се употребява. Такива яйца би трябвало да бъдат твърдо сварени. Ако яйцето изплува нагоре, не можете да го употребявате, то е развалено ", предизвестява Разаренова.

Причината е, че влагата в протеина последователно се изпарява през микропорите на обвивката и се заменя с въздух. Колкото по-дълго е съхранявано яйцето, толкоз повече въздух има в него и толкоз по-високо се издига във водата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР