Александра Маркарян, Атанас Александров Атанасов не е експерт във Фискалния

...
Александра Маркарян, Атанас Александров Атанасов не е експерт във Фискалния
Коментари Харесай

Не е експерт, а секретар: Фискалният съвет опроверга номинирания за негов член депутатски син

Александра Маркарян,

Атанас Александров Атанасов не е специалист във Фискалния съвет, както твърди, а секретар там. Позицията му прецизират ръководителят на Съвета проф. доктор Борис Грозданов и членовете му Любомир Дацов, Дора Андреева и доцент доктор Григорий Вазов в писмо до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански (ИТН). Това води до извода, че той не дава отговор на условията, с цел да стане член на Съвета, тъй като номинираните би трябвало да имат 10-годишен професионален опит в региона на икономическия разбор и/или ръководството на обществените финанси.

Атанасов е номиниран от " ИТН " за новия състав на Фискалния съвет след приключването на мандата на настоящия. Баща му е полк. Александър Атанасов Александров, народен представител от Има Такъв Народ.

Сега Атанасов е помощник във Фискалния съвет.

 ал-ал

Партиите и обединенията са номинирали седем души за петте места в Съвета - Юнал Тасим, Лъчезар Борисов, Атанас Александров Атанасов, Любомир Дацов, Росица Чобанова, Калоян Ганев, Мартин Заимов.

На 24 март, след чуване на претендентите, комисията даде " зелена светлина " за всички кандидатури, в това число на Атанасов. Това се случи макар възражението, че той няма изискуемия 10-годишен професионален опит в региона на икономическия разбор и/или ръководството на обществените финанси. Отправи го Асоциацията на индустриалния капитал на 16 март в документално мнение до бюджетната комисия. Заради негативното ù мнение Комисията гласоподава поотделно всяка номинация и Атанасов получи " за ".

" Комисията приема, че той дава отговор на изискванията за заемане на длъжността, за която кандидатства ", заключи резултата от вота председателстващият Венко Сабрутев (ПП) в отсъствието на ръководителя Любомир Каримански (ИТН). Не присъстваше и номиниралия Атанасов ръководител на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов.

След съвещанието изиска копия от документите, които потвърждават, че Атанасов дава отговор на условията, с цел да стане член на Фискалния съвет. Не сме получили такива от комисията.

Самият Атанасов твърдеше в ревюто си на 24 март, че е специалист. Ден по-късно целият настоящ състав на Фискалния съвет заявява в писмо до Каримански, че Атанасов е административен секретар, чиято работата се свежда до вписване, култивиране и предпазване на документи, водене на протоколи, качване на материали в уеб страницата на Фискалния съвет, работа с деловодната система на Народното събрание. Тези действия не подсказват добиването на опит в региона на икономическия разбор и/или ръководството на обществените финанси.

" От началото на 2018 година досега Атанас Атанасов заема служба административен секретар според член 8, алинея 6 от Правилата за работа на Фискалния съвет, признат в осъществяване на член 14 от Закона за фискален съвет и автоматизирани корективни механизми. При осъществяването на организационно-техническото обслужване на Фискалния съвет Атанас Атанасов не извършва отговорности, свързани с придобиване на професионален опит в региона на икономическия разбор и/или ръководството на обществените финанси по смисъла на член 8, алинея 1 от ЗФСАКМ ", написа проф. доктор Борис Грозданов, ръководител на Фискалния съвет.



Той ползва и декларация, под която са се подписали той и членовете на Съвета Любомир Дацов, Дора Андреева и доцент доктор Григорий Вазов.

В нея се споделя:

" Декларираме, че Атанас Александров Атанасов извършва функционалностите и се явява административен секретар на Фискалния съвет на България по смисъла на член 8, алинея 1 от ПРФС, виновен за организационно-техническото обслужване на Съвета от началото на 2018 година досега. Съгласно член 8, алинея 6 от Правилата за работа на Фискалния съвет главните отговорности на административния секретар на Фискалния съвет са:

1. Регистриране, култивиране и реализиране на настоящо предпазване и архивиране на протоколите от съвещанията на Фискалния съвет, на документи, свързани с активността на Фискалния съвет, преписка и други

2. Водене на протоколите от съвещанията на Фискалния съвет.

3. Публикуване на интернет страницата на Фискалния съвет на стимулираните мнения и рекомендации, както и друга информация по решение на Фискалния съвет.

4. Работа с деловодната система на Народното събрание и системата за допуск до постройките на Народното събрание.

5. Информиране на членовете на Фискалния съвет за дневния ред на съвещанието най-късно един ден преди съвещанието.

6. (От 15.10.2019 г.) механически провежда обществените мероприятия на ФС.

Спорадично на господин Атанасов са възлагани единични други задания в помощ на работата на главните специалисти. Той няма присъединяване в взаимни разработки с Мрежата на самостоятелните фискални институции в Европейски Съюз.

Следва да се подчертае разграничението сред административния секретар, виновен за организационно-техническото обслужване, и останалите сътрудници, които са виновни за експертното обслужване. В осъществяване на своите отговорности те подкрепят активността по стопански и фискални разбори и разбори на разноските и приходите по държавния бюджет, регламентирани в член 3, алинея 1 от ПРФС " - пишат петимата.

За да е изцяло ясно, че Атанасов не покрива критериите, с цел да бъде член на Съвета, те допълват:

" От 2018 година досега Атанас Атанасов не е взел участие в създаването на мнения по следните документи:

- макроикономически и бюджетни прогнози;

- проектозакони и доклади за осъществяването на държавния бюджет и държавното публично осигуряване;

- тактика за ръководство на държавния дълг и Годишен доклад за положението на държавния и държавногарантирания дълг;

- законопроекти за изменение на Закона за обществените финанси.

Във връзка със отговорностите си на административен секретар господин Атанас Атанасов не е взел участие в създаването на следните документи:

- Позиция на Фискалния съвет на България по отношение на дерогацията на фискалните правила;

- Позиция на Фискалния съвет на България по отношение на приемането на България във Валутен механизъм II.

С оглед гореизложеното, главната активност на Атанас Александров Атанасов от началото на 2018 година досега не включва действия в региона на икономическия разбор и/или ръководството на обществените финанси ".

Предстои Народното събрание да се произнесе дефинитивно по номинациите и да избере новите членове и ръководителя на Фискалния съвет - орган, виновен за осъществяването на без значение наблюдаване и разбор на бюджетната рамка с оглед поддържането на устойчиви обществени финанси в страната.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР