Александър Сумин © Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу

...
Александър Сумин © Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу
Коментари Харесай

Александър Сумин: Свиваме разходи, мислим нов продукт

Александър Сумин

© Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи. Очаквано и тук най-устойчиви са храните.
Екипът на ClaimCompass създава онлайн платформа, през която клиенти на самолетни компании могат да подават искове за обезщетение при закъснели и анулирани полети. Българската компания работи също като медиатор - ревизира информацията и придвижва исковете. В случай че се дължи отплата, тя може да бъде в размер сред 250 и 600 евро. Клиентът не заплаща първична такса, само при утвърден иск компанията получава комисиона. Пряк притежател на българската компания е записаната в Съединени американски щати ClaimCompass Inc. Фирмата има няколко капиталови рунда, последният от които предходната година за 1.3 млн. $, само че мажоритарни притежатели на бизнеса остават създателите Татяна Миткова, Велизар Шулев и Александър Сумин

Как се отрази на бизнеса ви изключителното състояние?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Ситуацията се трансформира ежедневно. В началото не бяхме толкоз мощно наранени, колкото някои други промишлености, защото сега се изплащат искове, които са били добити в последните 6 месеца. От друга страна обаче, към този момент виждаме смяна в скоростта на изплащанията на утвърдени и обработени искове и цялостното държание на самолетните компании - мисля, че никой не знае какво тъкмо ще се случи.

Още преди формалното въвеждане на изключителното състояние предложихме на чиновниците ни да работят от у дома. Такъв вид и преди сме имали в ClaimCompass, тъй като всичко належащо за работата ни е налично отдалечено. Затова всичко продължава да работи по този начин, както преди, като нашият офис управител поставя изключителни старания да вкарва начинания, които да сплотяват екипа и да не оставят никой да се усеща изолиран.

Намаляха ли запитванията за компенсации? Хората свързват ли се с вас за компенсации по отношение на анулирани полети поради COVID-19?

- Само за март броят на превозени пасажери в Европа е към този момент с 60% по-нисък по отношение на същия интервал предходната година, а доста самолетни компании са свили потенциала си с над 80%. На процедура това значи доста по-малко полети и надлежно по-малко искове за компенсации. Същевременно за интервала 16 - 26 март над 32% от всички консуматори на уеб приложението на ClaimCompass показват COVID-19 като причина за анулацията или закъснението на полета им. За същия интервал над 77% от случаите, които нямат право на обезщетение заради изключителни условия, при които самолетната компания не дължи обезщетение, се дължат на COVID-19.

Налага ли се да измененията бизнес тактиката си, с цел да се адаптирате към новата обстановка?

- Концентрираме се върху това, което можем да направляваме. Никой не знае какъв брой време ще продължи изключителното състояние, какъв брой и кои самолетни компании ще банкрутират, какъв брой бързо ще се възвърне въздушният трафик и така нататък Вече сме подхванали нужните финансови ограничения, с цел да понижим част от риска. Свили сме маркетинг бюджета, усъвършенстваме и други разноски и работим по събираемостта на отворените искове.

Имате ли екип в Съединени американски щати и по какъв начин се отразява обстановката на бизнеса ви там?

- В момента нямаме екип в Съединени американски щати, а обстановката е сходна - по-малко въздушен трафик сред Съединени американски щати и Европа, по-малко искове за нас. Разликата е, че Съединени американски щати към този момент оповестиха към 40 милиарда $ грантове за избавяне на авиационната промишленост там, до момента в който Европа е към момента много по-назад.

Ще успее ли бизнесът да се устоя и при по-продължително изключително състояние?

- За момента компанията е в положително финансово състояние и считаме, че ще преодолеем рецесията. Разбира се, защото сме мощно подвластни от авиоиндустрията и положението на туризма като цяло, не изключваме разновидности да разтеглим услугите си и да опитвам с други артикули - нещо, което постоянно сме правили под една или друга форма, просто на по-заден проект.

Интервюто взе Сирма Пенкова

Предприемачи в корона света: Собственикът на българската марка за слънчеви очила и диоптрични рамки KWIAT Павел Цветков:

От 13 март оборотите за KWIAT са нулеви Основателите на бутиковия бранд за дамски облекла Bogdar Теодора и Павел Лозанови:

Проблемът е за бъдещите поръчки, които може да бъдат отказани Производителите на меса по технологията за вакуумно готвене sous-vide ( " су тип " ) с марката 11 Meats Михаил Николов и Йонко Дяков:

Производството ни спадна с към 70% поради затворените хотели и заведения за хранене Съоснователят на " Колелиния ", производител на велосипедите Halfbike, Мартин Ангелов:

Не чакаме огромни промени Съоснователят на платформата за ръководство на споделени пространства OfficeRnD Мирослав Мирославов:

От агресия минаваме в режим опазване на бизнеса
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР