Александър Широков в статия за Новая газета - Европа Мобилизацията

...
Александър Широков в статия за Новая газета - Европа Мобилизацията
Коментари Харесай

Русия има два съюзника - армията и дефолта

Александър Широков в публикация за " Новая газета - Европа "
Мобилизацията в Русия евентуално ще се възобнови през декември или при започване на новата година. Президентът Владимир Путин поръча да се сътвори единна електронна база с имената на подлежащите на готовност, като данните ще се събират от разнообразни ведомства - от данъчните до пенсионния фонд. Ако бойните дейности продължат през 2023 година, общият бюджет на войната и окупираните територии може да доближи 7-8 трилиона рубли. При опазване на настоящето равнище на съветските военни сили в Украйна скоро няма да останат пари за погашение на обезщетения за убитите и ранените. Властите ще би трябвало да редуцират обществените разноски, да печатат пари и внезапно да усилят държавния дълг, считат икономисти.
Колко коства мобилизацията
През октомври Путин даде обещание, че мобилизираните редови войници, откакто бъдат зачислени в частта, ще получават месечни прехрана в размер на 195 000 рубли (2900 евро). На по-старшите по сан са обещани даже повече - 225-244 хиляди рубли, само че броят на тези нови попълнения не се разкрива.

Ако имаме вяра на Кремъл, че към 320 000 души са мобилизирани, и приемем, че управляващите ще се опитат да поддържат този брой през цялата година, тогава месечните разноски за заплати ще възлизат на 62 милиарда рубли. Това е повече от годишните бюджети на 20 района на Русия. Два месеца заплащания (124 милиарда рубли) са повече от годишните бюджети на половината райони на страната. Годишните разноски за заплати на мобилизираните ще възлязат на към 745 милиарда рубли - колкото са половината федерални бюджети за опазване на здравето или обучение .
Реклама
Но заплатите на мобилизираните може да се окажат дребна част спрямо компенсациите за раняване и гибел. Обещани са по 6 милиона рубли на всеки ранен и по 12 милиона на околните на убитите.
В публикация за икономическите и демографските резултати от мобилизацията икономистите Олег Ицхоки и Максим Миронов означиха, че заради слаба подготовка и мотивация загубите измежду мобилизираните ще бъдат по-големи от тези на договорната войска. Ако вземем най-ниската планирана летва - 15% починали (48 000 души) и 45% (144 000) ранени, и приемем, че тези загуби са единствено за една година, тогава за компенсации ще са нужни 1.44 трилиона рубли. Ако страната призове още 130 000 души, с цел да попълни персоналния състав, разноските ще набъбнат до 2.2 трилиона рубл и.
Според " песимистичния " сюжет - с повече ранени и починали, бюджетът ще се нуждае от 3.2 трилиона. Дмитрий Полевой, капиталов шеф на московската брокерска компания " Локо инвест ", позволи пред Reuters още по-високи разноски. За съпоставяне - бюджетният недостиг за идната година е плануван на равнище 2.9 трилиона рубли.
Какво друго включват военните разноски
Мобилизираната войска ще има потребност от повече оръжие, техника, храна, гориво и така нататък Към 2 ноември (след това Министерството на финансите класифицира информацията за оперативното осъществяване на бюджета) за контингент от към 200 хиляди души към този момент са изразходвани 1.97 трилиона рубли за пазаруване оръжия, 387 милиарда за ремонт на оръжия; фондът на Министерството на защитата за заплати възлиза на 840 милиарда, а държавната поръчка за храна, гориво, облекло, услуги и пазаруване на артикули е за 385 милиарда. И това не е цялостна информация, защото доста бюджетни разноски се отразяват писмено в края на годината.
Реклама
От увеличението на разноските по перата " Национална защита " и " Национална сигурност " излиза наяве, че общо тази година е планувано да бъдат изразходвани 4.67 трилиона рубли за " Национална защита ". Още 300 милиарда растеж са планувани за 2023 година Средствата за " Национална сигурност " ще се усилят с 58% през 2023 година до 4.41 трилиона. Увеличението е за възобновяване на " реда " в окупираните територии на Украйна, счита икономистът Сергей Алексашенко.

Общо по отношение на 2021 година нарастването по тези пера е с 3.5 трилиона рубли. Други 140 милиарда са планувани за възобновяване на инфраструктурата на окупираните територии. Така дружно с разноските за заплати и обезщетения на мобилизираните бюджетът за война и окупация през 2023 година може да доближи сред 5.5 и 6.5 трилиона рубли. Общо за тази и идната година сумата е 7-8 трилиона. За съпоставяне - във федералния бюджет за 2022 година бяха планувани 6.4 трилиона рубли за обществена политика (пенсии и обществено подпомагане).
" Това е безумна структура "
Бюджетният недостиг през идната година може да бъде доста по-висок от в началото планувания освен поради мобилизацията, само че и тъй като включва прекомерно оптимистични прогнози за приходите, споделят икономистите Сергей Алексашенко и Игор Липсиц. Това се удостоверява и от съветската Сметна палата, която разкритикува документа. Според инспекторите поради глобите размерът на енергийните доставки за експорт и цената на съветския нефт Urals може да бъдат по-ниски от плануваните в бюджета.

През април приходите от нефт и газ доближиха рекордни равнища - поради увеличените цени на силата. През юли, август и септември обаче бяха под предвоенните равнища и бюджетът изпадна в недостиг. Общо в бюджета за тази година разноските ще надвишават приходите с 1.3 трилиона рубли. Но най-вероятно сумата ще бъде още по-висока поради " новите задания ", сподели финансовият министър Антон Силуанов .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР