Александър Паркис пръв открива пластмасата през 1860 година, като не

...
Александър Паркис пръв открива пластмасата през 1860 година, като не
Коментари Харесай

Как пластмасата се превръща във ванилов аромат

Александър Паркис пръв открива пластмасата през 1860 година, като не си дава сметка какъв брой всеобщо ще стане производството й с днешна дата. Само за последните 10 години в света е основана повече пластмаса, в сравнение с за предходните 100. Добрата вест обаче е, че все по-усилено се създават остроумни и практични способи за приложението на материала, който се разгражда мъчно.

Учени схванаха по какъв начин да трансфорат пластмасовите бутилки във ванилов мирис благодарение на генетично модифицирани бактерии. За първи път скъпото химично вещество е приготвено от отпадъчна пластмаса. Оптимизирането на пластмасовите бутилки и видоизменянето им в по-доходоносни материали може да направи процеса на преработване надалеч по-привлекателен и ефикасен. В момента пластмасите губят към 95% от цената си като материал след една-единствена приложимост. Насърчаването на по-умелото събиране и оползотворяване на сходни боклуци е от значително значение за справяне с световния проблем със замърсяването с пластмаса.

Преди време екип от изследователи разработва мутантни ензими за разграждането на полиетилен терефталат – полимер, употребен за изработката на бутилки. С днешна дата обаче учените усъвършенстват метода, като добавят бактерии, които да трансфорат остатъчното вещество във ванилин. Ванилинът се употребява необятно в хранително-вкусовата индустрия и козметиката и е значим артикул с приложение в производството на фармацевтични и почистващи артикули, както и и хербициди.

Световното търсене на съставката нараства и през 2018 година доближава рекордните 37 000 тона, което надалеч надвишава опциите на предлаганите ванилови зърна от натурален генезис. За информация: понастоящем към 85% от ванилина се синтезира от химикали, получени от изкопаеми горива. 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от cosmology_space_alien (@_space_pirate2.0)

Новото изобретение се опълчва на визията за пластмасата като проблематичен боклук и извежда на напред във времето потреблението й като нов въглероден запас, от който могат да се създават артикули с висока стойност. Тъжната статистика сочи, че към 1 милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по света и единствено 14 % от тях се рециклират. Отпадъчните артикули от опаковки на храна и питиета образуват основна част океанската пластмаса.

Последните проучвания демонстрират, че бутилките са вторият най-често срещан замърсител от пластмаса в океаните след найлоновите торбички. През 2018 година учените инцидентно сътвориха мутантен ензим, който разгражда пластмасовите бутилки, а след това беше създаден супер-ензим, който употребява пластмасовите бутилки дори по-бързо. Бъдещето наподобява по-оптимистично, когато използваме по най-хубавия метод ресурсите, които ни предлага сегашното.

 
Италия пусна трен по стъпките на Данте
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР