Александър Дунчев алармира за поредния опит да се прокара схема

...
Александър Дунчев алармира за поредния опит да се прокара схема
Коментари Харесай

Дунчев алармира за опит да се прокара схема за злоупотреби и безконтролни сечи в горите

Александър Дунчев сигнализира за следващия опит да се прокара скица за злоупотреби и безконтролни сечи в горите . По този мотив той показа следната обява:

„ Миг нехайство и в Народното събрание още веднъж се прокарва следващата скица за злоупотреби и безконтролни сечи в горите, и то с цялостните характерности на законодателна замяна “ – посредством спомагателни разпореждания в Закона за публичните поръчки. Други ден ще е на второ четене! И отново добре, че беше една дама от водеща българска медия да сигнализира! „

В последния миг депутатите са осведомени с казуса и са въоръжени с дребна промяна на закона, която да отстрани готвената скица.

А каква е схемата?! Чудна!

Под натиска на наказателна процедура на Европейска комисия с №2018/2268, от Министерски съвет и АОП са вкарали неотдавна ЗИД на Закона за публичните поръчки, за унищожаване на опцията сечите в обществените гори да се разпореждат по лобистки разпореждания в Закона за горите. Съгласно Директива 2014/24/ЕС (за публичните поръчки) всички скъпи „ услуги “, измежду които е и възлагането на дърводобива в горите, следва да се разпореждат от обществените органи по общ ред, в тази ситуация по Закона за публичните поръчки. Тази цел е заложена в пар. 8 на законопроекта.

Който обаче си направи труда и стигне до пар. 92, т.5 на закона, ще види една наредба, вкарана най-вероятно от Министерство на земеделието и храните, която на процедура анулира пар. 8 и която връща остарялото, досегашно състояние – дърводобивът да се разпорежда по разпоредба към Закона за горите, т.е. по сегашните лобистки схеми, а не по реда на Закон за обществените поръчки. По-лошо дори! С тази апокрифна наредба в пар. 92, т.5, в действителност Народно събрание без да се усети ще подтиква възлагането на целия дърводобив в българските гори да минава към този момент през най-порочната допустима процедура по Закона за горите – „ продажбата на стояща дървесина на корен “, така наречен „ скрита концесия “.

Това е процедурата, която, както е ставало дума не един път и както доказахме посредством разбор с сътрудниците от ИАГ през 2021 година, води до най-брутални противозаконни сечи, до заличаване на свободната конкуренция и до облагодетелстване на „ наши компании “ с политически подкрепи. Неслучайно ЗГ лимитира използването й единствено за санитарни сечи, само че последните години Министерство на земеделието и храните я постанова към този момент в 50% от дърводобива, с наклонност да стигне 100%, в случай че ЗИД на Закон за обществените поръчки мине по този начин. Нещо повече, с пар.92, т.7 на ЗИД от Министерство на земеделието и храните оферират срокът на тези „ скрити концесии “ в горите да се удължи от 10 на 15 година!!! И тогава и три организации по горите няма да могат да спрат нарушаванията в горите, които и в този момент не смогват…

Е, какво ще кажете за тази класическа форма на „ законодателна замяна “? Уж решаваме един проблем, лъжем депутатите, жителите и Европейска комисия, че законът е доста значим, а в действителност с сръчност и ловкост едни „ бели якички “, зад тила на Министерски съвет и на Народно събрание, финтират всички, с цел да обслужат дървената мафия. И не. Дървената мафия не са всички компании в горите, а единствено тези 10%, които са с политически подкрепи, позволяващи им да отстраняват всички същински и честни горски бизнесмени, да корумпират горските чиновници и да унищожават горите ни.

Но има вяра! Топката е към този момент в нашите избраници в Народно събрание. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР