Alef Aeronautics казват, че тяхната летяща кола Model A ще

...
Alef Aeronautics казват, че тяхната летяща кола Model A ще
Коментари Харесай

Летяща кола бе представена на автомобилно изложение

Alef Aeronautics споделят, че тяхната летяща кола Model A ще има обсег на придвижване от към 320 км и обсег на полета от над 160 км. Но към момента не е стъпил напълно на земята.

Човешките нововъведения ни доведоха в космоса и ни дадоха чудеса като интернет и изкуствен интелект (AI), само че от 2023 година летящите коли към момента остават значително неща от научната фантастика. Въпреки това, американската започваща компания Alef Aeronautics се надява на друга картина през идната година.

Базираната в Калифорния компания показа своя първообраз на летяща кола Model A на настоящото автомобилно ревю в Детройт, като в същото време удостовери, че корабът е утвърден за тестови полети от Федералната авиационна администрация. Досега компанията не е управлявала транспортното средство за обществеността, нито е разгласила фрагменти от колата по време на полет. Модел A има две витла в предната и задната част на колата, което ще му разреши да извършва отвесно политане и кацане.

Според Алеф електрическото транспортно средство би трябвало да има пробег от към 320 км и обсег на полета от над 160 км.

„ Идеята е, че имате дясната страна на колата и лявата страна на колата в действителната форма на крилото, същинската форма на крилото, което ще ви избута нагоре. Така че, когато се качвате нагоре, всичко, което би трябвало да извършите, е да завъртите на 90 градуса “, ​​обясни Джим Духовни, основен изпълнителен шеф на Alef Aeronautics.

В взаимозависимост от резултата от полетните проби, Alef се надява техният артикул да бъде на пазара през 2025 година, като се продава на дребно за €280 000.
Но компанията, която брои SpaceX на Илон Мъск измежду своите финансови поддръжници, ще би трябвало да преодолее редица регулаторни трудности, преди нейната летяща кола да излети. Първо, това ще изисква утвърждение от Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата.

„ Всичко лишава време. Много е комплицирано. Трябва да създадем задоволително тестови полети, с цел да сме сигурни, че е безвредно и положително за демонстрацията. Второ, желаете да извършите положително първо усещане. Така че за осем в действителност за седем години, ние сме в стелт режим “, сподели Духовни.

Въздушни таксита
Моделът A на Alef е единствено един от редицата въздушни таксита и прототипи на въздушни коли, които се създават по целия свят.

Германската компания Volocopter се чака да транспортира пасажери по време на Олимпийските игри в Париж идващото лято на борда на своите таксита eVTOL, в очакване на приемането на всички документи и позволения при започване на 2024 година

Все отново специалистите предизвестяват, че ерата на електрическите летящи коли, които летят в нашето небе, е надалеч.

Д-р Карлос Чесник, професор по аерокосмическо инженерство в Университета на Мичиган, споделя, че когато става дума за летящи коли, ние към момента сме в ерата на „ тези превъзходни мъже в техните летящи машини “ при започване на предишния век.

„ Представете си началото на авиацията, както я познаваме, и тези доста странни концепции, които видяхме при започване на 1900 година “, сподели той.

„ Мисля, че в този момент сме към това време. Ще видите по какъв начин тези концепции се развиват, резервирането им, тези мулти-ротори, цената на интервенцията би трябвало да бъде доста по-ниска от естествените хеликоптерни интервенции, с цел да могат те в действителност да станат осъществими и в действителност да изпълнят визията, която имаме за въвеждането на тези разнообразни способи за градска подвижност в огромните градове “, добави той.

Докато държавните органи издават утвърждения за летателни проби eVTOL и други прототипи на летящи коли, неналичието на инфраструктура и регулаторна рамка им пречи да навлязат изцяло в мейнстрийма. Въздушните таксита ще лишават още повече време, съгласно Cesnik, тъй като ще изискват доста по-високо равнище на сигурност, а разноските сега са непостижими.

„ Ние сме изправени пред провокации. Мисля, че инженерните провокации сме подготвени да се оправим с тях. Имаме регулаторни провокации, които са по-трудни, тъй като това включва държавни управления и промишлености. И във всички тези договаряния също и през границите “, сподели Чесник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР