Албанците избират парламент за девети път, откакто създаденият под ръководството

...
Албанците избират парламент за девети път, откакто създаденият под ръководството
Коментари Харесай

Албания гласува за парламент в очакване на покана за преговори с ЕС

Албанците избират парламент за девети път, откогато основаният под управлението на Енвер Ходжа комунистически режим рухна през 1991 година Оттогава страната влезе в НАТО и получи статут на претендент за член на Европейския съюз, а ръководещите се надяват, че до края на годината Тирана ще има и дата за начало на договарянията с Брюксел.

Вотът трябваше да се състои на 18 юни, само че датата беше заменена при договаряния с Европейски Съюз сред ръководещи и съпротива. Последната дълго време отхвърляше да се записва за вота и призоваваше той да се организира на друга дата.

На тези избори още веднъж ще се изправят една против друга двете водещи обединения, водени от Социалистическата партия (СП) на премиера Еди Рама, който се бори за втори мандат, и от опозиционната Демократическа партия (ДП) на Лулзим Баша. Директива за птиците, която месеци наред бойкотираше Народното събрание и отхвърляше да взе участие в избори, има всички шансове да излъчи Баша като нов водач и да поеме властта, като се има поради ниският рейтинг на Рама, предава " Танюг ". Критиците на Рама го упрекват, че по негово време процъфтяват " канабизацията " на Албания, разцветът на престъпността и корупцията и потреблението на националистическа изразителност.

Третата по-голяма партия е Социалистическото придвижване за интеграция (СДИ), политически индивид, без който евентуално няма да е допустимо да се сформира ново държавно управление, в случай че не се образува по този начин наречената " необятна коалиция " сред СП и Директива за птиците. Според последните изследвания СП би спечелила най-вече гласове, само че не задоволително, с цел да образува независимо държавно управление. Демократическата партия изостава зад Социалистическата, а Социалистическото придвижване за интеграция е на трето място.

Обещания

Премиерът споделя, че държавното управление ще работи Албания да реализира най-малко 5% стопански растеж на годишна основа през идващите четири години и да понижи държавния дълг от 71 на 100 от брутния вътрешен артикул до към 60%. Социалистите дават обещание промени и в енергийния бранш и земеделието, а залагат доста и на предстоящата от Европейския съюз правосъдна промяна. Рама, който е и някогашен кмет на Тирана, в този момент е заложил като част от платформата си икономическо развиване и възстановяване на средата в центровете на огромните градове - каквито съумява да вкара в столицата, до момента в който я ръководи.


© Associated Press

Лидерът на опозицията Лулзим Баша измежду последователи.

Баша обаче също е бил кмет на Тирана - заема поста през 2011 година, след два мандата на Рама, и остава на него до 2015 година Под управлението му Директива за птиците дават обещание ниски налози и битка с корупцията. Той постоянно цитира данни на американския Държавен департамент, съгласно които Албания се е " канабизирала " и е заела " водеща " районна роля в наркотрафика. Баша дава обещание да върне плоския налог, само че не на предходната му стойност от 10%, а 9 на 100 (от 2014 година данъчната система е прогресивна с три степени), както и безвъзмездна храна в учебните заведения, нова здравна система и битка със общественото неравноправие.

(Липса на) съдружни проекти

Еди Рама изрично отхвърли опцията за коалиция с досегашния държавен сътрудник СДИ след изборите на 25 юни, само че не отхвърли опцията за коалиция с партията на Баша, предадоха организация МИА и Българска телеграфна агенция. Запитан за опцията за коалиция с Директива за птиците Рама съобщи в телевизионно предаване нощес, че " въз основа на решението на народа е вероятен всеки сюжет ".

Бившият водач на СДИ Илир Мета, който бе определен за президент на страната и е главен съперник на премиера, неотложно отговори, че с изказването си Рама е облекчил работата му, тъй като СДИ е готово да сътрудничи със СП, само че без Рама. Отрицателен отговор му даде и водачът на Демократическата партия Лулзим Баша, който съобщи, че коалиция със СП е невъзможна, защото " по този начин не се вършат промени ".

" Най-спокойната акция "

Ако задграничен екскурзиант, предприемач или различен клиент пътува през Албания сега, няма по какъв начин да знае, че се задават основни избори. Няма предизборни плакати, няма и партийни знаци, които нормално покриват фасадите на всички здания, когато вотът наближи, отбелязва " Болкан инсайт ".

Причината е, че съглашението сред Рама и Баша от средата на предишния месец планува пропагандата да се ограничи единствено до митингите на партиите. И в тях обаче нямаше разгорещени речи, а и политиците не подвигаха доста звук. Медиите, а не митингите, бяха водещото в акцията. Политици, които са част от обществената администрация, този път нямаха право да пропагандират. Специално основани комисии към държавното управление следяха за нарушаването на тези правила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР