Албанците избират парламент за девети път, откакто създаденият под ръководството

Албанците избират парламент за девети път, откакто създаденият под ръководството ...

Албания гласува за парламент в очакване на покана за преговори с ЕС.Албанците избират парламент за девети път, откакто създаденият под ръководството на Енвер Ходжа комунистически режим рухна през 1991 г. Оттогава страната влезе в НАТО и получи статут на кандидат за член на Европейския съюз, а управляващите се надяват, че до края на годината Тирана ще има и дата за начало на преговорите с Брюксел.

Вотът трябваше да се състои на 18 юни, но датата беше сменена при преговори с ЕС между управляващи и опозиция. Последната дълго време отказваше да се регистрира за вота и призоваваше той да се проведе на друга дата.

На тези избори отново ще се изправят една срещу друга двете водещи коалиции, водени от Социалистическата партия (СП) на премиера Еди Рама, който се бори за втори мандат, и от опозиционната Демократическа партия (ДП) на Лулзим Баша. ДП, която месеци наред бойкотираше парламента и отказваше да участва в избори, има всички шансове да излъчи Баша като нов лидер и да поеме властта, като се има предвид ниският рейтинг на Рама, предава "Танюг". Критиците на Рама го обвиняват, че по негово време процъфтяват "канабизацията" на Албания, разцветът на престъпността и корупцията и използването на националистическа реторика.

Третата по-голяма партия е Социалистическото движение за интеграция (СДИ), политически субект, без който вероятно няма да е възможно да се състави ново правителство, освен ако не се формира така наречената "широка коалиция" между СП и ДП. Според последните проучвания СП би спечелила най-много гласове, но не достатъчно, за да формира самостоятелно правителство. Демократическата партия изостава зад Социалистическата, а Социалистическото движение за интеграция е на трето място.

Обещания

Премиерът казва, че правителството ще работи Албания да постигне минимум 5% икономически ръст на годишна основа през следващите четири години и да намали държавния дълг от 71 на сто от брутния вътрешен продукт до около 60%. Социалистите обещават реформи и в енергийния сектор и земеделието, а залагат много и на очакваната от Европейския съюз правосъдна реформа. Рама, който е и бивш кмет на Тирана, сега е заложил като част от платформата си икономическо развитие и подобряване на средата в центровете на големите градове - каквито успява да въведе в столицата, докато я управлява.


© Associated Press

Лидерът на опозицията Лулзим Баша сред привърженици.

Баша обаче също е бил кмет на Тирана - заема поста през 2011 г., след два мандата на Рама, и остава на него до 2015 г. Под ръководството му ДП обещават ниски данъци и борба с корупцията. Той често цитира данни на американския Държавен департамент, според които Албания се е "канабизирала" и е заела "водеща" регионална роля в наркотрафика. Баша обещава да върне плоския данък, но не на предишната му стойност от 10%, а 9 на сто (от 2014 г. данъчната система е прогресивна с три степени), както и безплатна храна в училищата, нова здравна система и борба със социалното неравенство.

(Липса на) коалиционни планове

Еди Рама категорично отхвърли възможността за коалиция с досегашния правителствен партньор СДИ след изборите на 25 юни, но не отхвърли възможността за коалиция с партията на Баша, предадоха агенция МИА и БТА. Запитан за възможността за коалиция с ДП Рама заяви в телевизионно предаване снощи, че "въз основа на решението на народа е възможен всеки сценарий".

Бившият лидер на СДИ Илир Мета, който бе избран за президент на страната и е основен противник на премиера, незабавно отговори, че с изявлението си Рама е облекчил работата му, защото СДИ е готово да сътрудничи със СП, но без Рама. Отрицателен отговор му даде и лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша, който заяви, че коалиция със СП е невъзможна, тъй като "така не се правят реформи".

"Най-спокойната кампания"

Ако чуждестранен турист, бизнесмен или друг посетител пътува през Албания в момента, няма как да знае, че се задават ключови избори. Няма предизборни плакати, няма и партийни символи, които обикновено покриват фасадите на всички сгради, когато вотът наближи, отбелязва "Болкан инсайт".

Причината е, че споразумението между Рама и Баша от средата на миналия месец предвиди агитацията да се ограничи само до митингите на партиите. И в тях обаче нямаше разгорещени речи, а и политиците не вдигаха много шум. Медиите, а не митингите, бяха водещото в кампанията. Политици, които са част от публичната администрация, този път нямаха право да агитират. Специално създадени комисии към правителството следяха за нарушението на тези правила.

Източник: dnevnik.bg