Албанският премиер Еди Рама и неговият хърватски колега Андрей Пленкович

...
Албанският премиер Еди Рама и неговият хърватски колега Андрей Пленкович
Коментари Харесай

Рама и Пленкович призоваха ЕС да предприеме мерки срещу Сърбия

Албанският министър председател Еди Рама и неговият хърватски сътрудник Андрей Пленкович приканиха Европейския съюз (ЕС) и Запада да подхващат дейности против Сърбия след нападението в Банска.


Рама, който е на посещаване в Загреб, сподели, че експанзията на " паравоенните сили е толкоз притеснителна, колкото и реакцията на Белград ", оповестява ХРТ.

Призивът на двамата водачи идва повече от седмица откакто косовската полиция беше нападната на 24 септември от въоръжена група в село Банска, където беше косовски служител на реда.

„ Имаме закононарушение, убийството на служител на реда, имаме и героизирането на тези, които са направили закононарушението “, сподели Рама, наблягайки, че сходно нещо не би трябвало да бъде задоволително в Европа, която има полезности, противоположни на тази. Два дни след нападението държавното управление на Сърбия разгласи ден на печал. Тогава сръбският президент сподели, че е разгласен ден на печал за тримата убити нападатели.

Сърбия отхвърли обвиняванията на Косово, че е забъркана в тази офанзива, която косовските управляващи дефинираха като терористична.

Пленкович сподели, че Сърбия по някакъв метод е признала присъединяване си в офанзивата, като е оповестила печал за убитите нападатели.

„ Смятаме, че сходен ход не може да остане без отговор. Смятаме, че оповестяването дневно на печал за трима де факто терористи, умъртвили косовски служител на реда, беше недопустим ход. Изобщо не сме удовлетворени, че се стигна до подобен политически ход, който надали не допуска идентификация с това, което направиха “, сподели Пленкович.

Европейската комисия може да предприеме ограничения без значение, т.е. без единодушието на всички страни, както направи против Косово преди няколко месеца. Европейски Съюз оцени, че Косово не е подхванало нужните стъпки за понижаване на напрежението на север.

Хърватският министър председател посочи, че е сигурен, че всички ограничения " ще бъдат взети ", а Рама уточни, че те би трябвало да бъдат приложени, без да се губи време, " тъй като решението на Белград за деня на печал не оставя място за друго пояснение ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР