Албанският парламент одобри късно снощи пакет от законови текстове срещу

...
Албанският парламент одобри късно снощи пакет от законови текстове срещу
Коментари Харесай

Албания парламент одобри спорни регулации на онлайн медиите

Албанският парламент утвърди късно нощес пакет от законови текстове против очерняне, подложени на критика от публицисти и от Съвета на Европа като опит за задръстване на устата на медиите, до момента в който държавното управление акцентира, че те единствено ще внесат ред в " джунгла от подправени вести и ненавист ", съобщи " Ройтерс ".

С два закона Народното събрание овластява албанските медийни регулатори да преглеждат тъжби против уеб сайтове, да изискват събаряне на материали, да постановат санкции до 1 млн. леки (9 013.88 долара) и да приключват активността им. Журналистите, които стачкуваха с черни шалове пред Народното събрание, споделиха, че новите марки съставляват цензура.

Повече от 10 медийни организации осъдиха новите законови текстове и оповестиха, че ще стартират осведомителна акция против рестриктивните мерки, с цел да бъдат анулирани.

Съгласно направени в последния миг промени, законовите ограничавания ще засягат сред 700 и 800 уеб страницата, както и телевизионни канали. " Законът гласи: в случай че материалът ви не ни харесва, можем да го свалим и да ви глобим ", счита редакторът Ентон Абилекай. Премиерът на Албания Еди Рама сподели пред Народното събрание, че новият закон цели да не се дава опция подправените вести и оклеветяването да довеждат до съдбовни последствия или да принуждават предприемачи да дават подкупи, с цел да не бъдат очерняни продуктите им.

Рама акцентира, че законът не накърнява правото на свободно изложение и мнение, а възвръща достолепието на оклеветените. " Това е джунгла, която взема пари отляво и отдясно...Джунгла, която поражда ненавист, дезинформация и обезсърчение ", сподели министър председателят пред законодателите.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович сподели, че албанският закон се нуждае от незабавно усъвършенстване, тъй като в него има текстове, несъвместими с интернационалните стандарти за човешки права, които пазят свободата на изложение и свободата на медиите. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР