Албания е четвъртата държава от Западните Балкани, която българският комисар

...
Албания е четвъртата държава от Западните Балкани, която българският комисар
Коментари Харесай

Мария Габриел и премиерът на Албания: Цифровите технологии са катализатор за модернизация на публичния сектор и обществото

Албания е четвъртата страна от Западните Балкани, която българският комисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел посети в подтекста на Цифровата стратегия на Европейски Съюз за района. Визитата на комисаря е значима стъпка за напредъка в осъществяването на програмата за района, последваща поетия ангажимент от балканските водачи на Срещата на върха в София през май.

В рамките на задачата си Мария Габриел се срещна с премиера на Албания Еди Рама, вицепремиера Сенида Меси, ръководителя на Държавния орган за електронна и пощенска връзка Илир Зела и с представители на регулаторните органи на страната.

В Тирана комисарят посети Техническия лицей, където се срещна със студенти и преподаватели, както и с албанската стартъп общественост. Тя откри и балканския офис на френската организация ЕММА, която работи по проблемите на равенството сред половете и по-активното включване на дамите в цифровата стопанска система.

Българският еврокомисар и министър председателят на Албания подчертаха смисъла на Цифровата стратегия за Западните Балкани за европейската интеграция на Албания, за поощряване растежа на предприятията в страната и района, както и за възстановяване действието на обществената администрация посредством даването на електронни услуги. По отношение на предлагането за понижаване на таксите за роуминг, което е в основата на Цифровата стратегия за Западните Балкани, комисарят означи нуждата първо да се изготви районно съглашение сред шестте балкански страни, в което да бъде включена и Албания, защото сега страната дружно с Косово е отвън съществуващото в този момент съглашение.

Според Мария Габриел това е значима стъпка, с цел да се продължи процеса в посока понижаване на цените сред всички страни от района от една страна и Европейски Съюз от друга.

„ Постигането на районно съглашение сред шестте страни от Западните Балкани ще е значим сигнал и знак на сполучливо районно съдействие. Това ще даде опция да стартират договаряния за понижаване на роуминг цените сред района и Европейския съюз “, съобщи българският комисар Мария Габриел.

Очакването към сътрудниците от шестте балкански страни е да реализират договореност по техническата част на такова съглашение до срещата на Европейския орган на телекомуникационните регулатори през декември, а по-късно новото районно съглашение да се подпише на срещата на високо ниво в Белград през април.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР