Аларма за опасна зараза удари директорът на Националния център по

...
Аларма за опасна зараза удари директорът на Националния център по
Коментари Харесай

Именит професор бие аларма. Опасна зараза

Аларма за рискова болест удари шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания професор Ива Христова.

Има опция от разпространяване на малария, сподели проф. Христова в изявление за Нова тв. И изясни повода - болният човек е източник на болестта и при подобаващия вектор, т.е. комарите от избран тип, това може да стане. В нашата страна  годишно имаме по няколко случая на малария, като една дребна част от тях също са вносни. Това се случва в Югозападна България, където също си имаме огнище и имаме единични случаи. Но при уместно лекуване заболяването се овладява бързо, сподели проф. Христова, разяснявайки случаите на малария в Съединени американски щати и опцията болестта да обхване Европа.
-->
Тя разяснява и въпроса има ли условия за маларийни комари в България. " Имаме условия и по тази причина в действителност се взимат ограничения против популацията на комарите със съответните пръскания в съответното време и следене на резултата от него. Пръскането би трябвало да стане рано напролет, с цел да няма по-късно разпространение на жилещите инсекти ", уточни Христова.

Дирекорът на  НЦЗПБ изясни и какви ограничения да вземем при захапване от комар. " Това, което първо се следи при захапване от комар е една дребна папулка, която по-скоро се дължи на алергичната реакция на организма. Т.е. при по-алергични човеци петното, пъпката, плаката ще е по-голяма. Но в допълнение и човек се алергизира. Т.е. на всяко последващо захапване укрепва към този момент персоналната реакция. И по тази причина при по-изразени такива признаци може да се дадат антихистаминови препарати или антиалергични, както са известни при хората ". 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР