Европа се притеснява от миграцията; Тунис придвижва бежанците към пунктовете за отпътуване

...
Ал Амра, Тунис – Докато европейските лидери се срещнаха в
Коментари Харесай

Ал Амра, Тунис – Докато европейските лидери се срещнаха в Италия през уикенда, за да обсъдят „миграционната криза“ на Лампедуза и как да ограничат пристигащите, тунизийската полиция събра хиляди чернокожи от Сфакс и ги закара с автобуси до една от основните отправни точки, където отчаяните бежанци започват своето средиземноморско пресичане, надявайки се да кацнат на италианския остров.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше поканена на Лампедуза в неделя от крайнодесния италиански премиер Джорджиа Мелони, която искаше да покаже как пристигащите влияят на острова. Двамата обявиха план от 10 точки, предназначен да спаси техния все по-противоречив „пакт за миграцията“, подписан с Тунис през юли.

Сред мерките е увеличаване на агенциите, участващи в ограничаването на незаконната миграция към Европа и засилване на подкрепата за Тунис да играе същата роля от другата страна на Средиземно море.

Докато работата по преоборудването на част от военноморския флот на Тунис вече е в ход, обещаните плащания от 105 милиона евро (112 милиона долара) за гранична сигурност и 100 милиона евро (107 милиона долара), предназначени за подпомагане на икономиката на Тунис, все още не са направени.< /p>

Dragnet

Сфакс, вторият по големина град в Тунис, се превърна в център за бежанци, които се насочват към Европа. Индивиди и семейства от цяла Южна Африка предприемат опасни пътувания, за да влязат в Тунис през Алжир и Либия и да стигнат до града, за да могат да осигурят преминаване на крехка стоманена лодка до Европа.

Без правилната документация, необходима за законно наемане на къща в Сфакс, мнозина спят в парковете и градините около стария му квартал Медина, което води до повишено напрежение с местните.

През уикенда беше предприета мащабна полицейска операция. Свидетели казаха, че офицери са мобилизирани от голяма част от страната.

Според зяпачи медината е била отцепена и черни хора без документи – според някои наброяващи хиляди – са били събрани и качени в автобуси, преди да бъдат изгонени от Сфакс на неизвестни места.

Въпреки че много от тези местоположения не можаха да бъдат проверени, изглежда, че Ал Амра, основна отправна точка за бежанци от Субсахара, търсещи път към Европа, е приела много.

Това, че Ал Амра е важна отправна точка, е широко признато както в града, така и сред мрежата от шофьори и наблюдатели, които подкрепят търговията. Шофирайки по главната улица, броят на черните бежанци в кафенета или купуващи стоки от местните магазини е само малко по-малък от самите жители на града.

В Сфакс полицаите остават разположени в значителен брой, като превозните им средства са разположени на редовни интервали по пътищата около града.

Но в Ал Амра не се забелязваше полицейско присъствие освен малка местна сила в града. Освен това релсите, които водят от главния път към морето, стояха без охрана, каза местният шофьор и посредник Ахмед*.

„Мръсно“

Нито един от хората, с които Ал Джазира разговаря в Ал Амра, не е получил никакво обяснение за експулсирането си от Сфакс, освен един човек, който си спомня, че полицейски служител му е казал, че центърът на града е „мръсен“.

По същия начин на никой не е била осигурена храна, вода или какъвто и да е достъп до подслон в изолираното село и околностите му.

Адам, бежанец от конфликта в Судан, каза, че не му е казана причината за експулсирането му от Сфакс или сравнително добрия му късмет да бъде преместен в район, известен като център за контрабанда на хора.

„Никой не знае“, каза той за преместването в града с население от 31 000 души. „Ако не се качите в автобуса, щяха да ви набият.“

„Има около 2000 от нас“, каза той, цифра, която далеч надвишава първоначалните оценки, предоставени от местна НПО.

Ал Джазира се свърза с тунизийските министерства на вътрешните и външните работи за коментар, но до момента на публикуване не получи такъв.

През последните години Тунис заема все по-голямо място в дебатите за мигрантите и бежанците поради местоположението си като отправна точка.

Мелони превърна в предизборно обещание спирането на всички влизания без документи в Италия. Въпреки това обещание и пакта за миграция от юли с Тунис, пристигащите продължават да нарастват.

Пренебрегване на човешките права

Сделката беше подложена на критики както от ръководителя на външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел, така и от службата на омбудсмана, които изразиха загриженост относно липсата на зачитане на правата на засегнатите.

Оттогава отношенията между Тунис и ЕС се влошиха, както беше демонстрирано, когато северноафриканската държава забрани на четирима членове на Европейския парламент да влязат на своя територия два дни след като законодателният орган обсъди пакта за миграцията.

Европейският парламент осъди този ход.

Тунизийският президент Каис Сайед си навлече критики в Европа. Изправен пред икономическа криза, той направи изкупителни жертви както политическите си опоненти, така и чернокожата общност в страната.

Откакто Сайед освободи министър-председателя и затвори парламента с действия, които опонентите му определиха като преврат, тунизийската икономика продължи да се движи към фалит, засилвайки нуждата от международна помощ.

Въпреки това президентът поддържа популисткия си курс, хвърляйки в затвора политически опоненти и характеризирайки чернокожите бежанци и мигранти като част от заговор за промяна на демографията на Тунис.

Тези коментари тази година предизвикаха взрив от насилие в Тунис, принуждавайки няколко чужди правителства да евакуират своите граждани.

Въпреки че оттогава това напрежение донякъде намаля, те останаха в Сфакс, нараствайки през юли, след като местен мъж беше намушкан с нож по време на кавга с чернокожи бежанци.

По това време неправителствени организации обвиниха тунизийското правителство, че е прогонило повече от 1000 чернокожи в пустинята на границите си с Алжир и Либия.

Каква може да е реакцията на Европа при откриването, че толкова много хора са били експулсирани по подобен начин в една от основните отправни точки на страната на Средиземно море, предстои да видим.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР