Акушер-гинеколозите на Болница „Тракия“ д-р Стефан Бузалов и д-р Пламен

...
Акушер-гинеколозите на Болница „Тракия“ д-р Стефан Бузалов и д-р Пламен
Коментари Харесай

Модерен лапароскопски метод коригира пропадането на тазовите органи при жени

Акушер-гинеколозите на Болница „ Тракия “ доктор Стефан Бузалов и доктор Пламен Янев ползват един от най-модерните лапороскопски способи за промяна при пролапс (пропадане) на тазовите органи – сакроколпопексия. Методиката е „ златен стандарт “ при лекуването на това заболяване в Европа и по света. При сакроколпопексията по лапароскопски път в таза се прикрепва особено синтетично платно, което поправя ситуацията на пропадналите органи.

Подобно лапароскопско решение на проблеми при пролапс на тазови органи двамата лекари ползват от 2012 година по методиката на швейцарския доктор Жан Бернар Дюбюисон.

„ Швейцарската “ методика обаче разрешава слагането на синтетично платно единствено при проваляне на органи в предната част на таза – матка, влагалище, пикочен мехур, само че не и в задната му част, където до момента лекарите решаваха проблемите при пролапс на правото черво посредством хирургична пластика. За разлика от методиката на доктор Дюбюисон, посредством сакроколпопексията се слага синтетично платно, което поправя пролапса на органите във всички отдели на гениталиите.

Пролапсът на тазовите органи – матка, влагалище, пикочен мехур, право черво и други, се получава най-много при дами в менопауза. Това е времето, в което завършва менструалната функционалност и се изчерпва яйчниковия запас, изяснява доктор Бузалов.

Най-честите аргументи, които водят до пролапс на тазовите органи, са тежки раждания по вагинален път на бебета с тегло над 3,800 – 4,00 кг. Причина може да бъде потреблението на форцепс или на други вагинални оперативни интервенции по време на раждането. Основна причина е също вродената уязвимост на поддържащия уред на матката. Затова осъществяването на тежка физическа работа би трябвало да се заобикаля от дами.

Спорадичната кашлица, провокирана от тютюнопушене или от хронично белодробно заболяване, както и хроничният запек могат да бъдат подбуждащи и допринасящи фактори, водещи до пролапс на тазовите органи.

Отпускането им нарушава качеството на живот на дамите, създавайки им редица неудобства. Макар и рядко, пролапс на тазовите органи може да се прояви и при по-млади дами. Най-младата пациентка на доктор Бузалов и доктор Янев е едвам 35-годишна жена.

Класическият метод за лекуване на пролапс е посредством пластика на пропадналите органи посредством влагалищна интервенция. Този способ обаче има редица дефекти, измежду които съкращаване на влагалището и нарушение на половата функционалност на дамата, както и заплаха от наново проваляне на органите. При класическия способ най-често се постанова матката да бъде отстранена посредством влагалищна хистеректомия.

Едно от преимуществата на сакроколпопексията е, че разрешава органите да бъдат съхранени. Хирургът прониква в коремната празнина през 4 дребни разреза, като прави корекцията посредством видеоконтрол.

От 2012 година до момента екипът на доктор Бузалов и доктор Пламен Янев е направил над 260 лапароскопски интервенции за слагане на синтетично платно, най-вече по метода на швейцарския професор доктор Жан Бернар Дюбюисон.

От няколко месеца двамата сполучливо ползват и сакроколпопексия. „ Това е една от най-сложните лапароскопски интервенции, която попада в най-високата - IV-та група по компликация лапароскопски интервенции “, споделя доктор Бузалов. Методиката изисква чудесно познаване на анатомията на тазовото дъно и добър опит в лапароскопските интервенции. Д-р Бузалов и доктор Янев са минали самостоятелен профилиран обучителен курс по сакроколпопексия в Университетската болница Дексеус в Барселона. Курсът беше извънредно потребен от практическа позиция, споделят двамата лекари.

Сакроколпоплексията има противопоказания при някои пациенти. При тях нормално корекцията на пролапса се прави по метода на проф. Дюбюисон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР