Акулите произвеждат сквален - естествено масло, произведено в черния им

...
Акулите произвеждат сквален - естествено масло, произведено в черния им
Коментари Харесай

Половин милион акули могат да умрат заради ваксина срещу коронавируса

Акулите създават сквален - естествено масло, създадено в черния им дроб, което е съставна част в няколко претенденти за ваксина против COVID-19.
По данни на природозащитниците, половин милион акули могат да бъдат убити поради естественото им масло за произвеждане на коронавирусни ваксини, оповестява Скай Нюз.
Понастоящем скваленът се употребява в медицината като съставна част, която покачва успеваемостта на ваксини, като основава по-силен имунен отговор. Британската фармацевтична компания „ GlaxoSmithKline “ сега употребява сквален от акула във ваксини против грип. Компанията съобщи през май, че ще създаде милиард дози с тази съставна част за евентуална приложимост във имунизациите против ковид.
За извличането на един звук сквален са нужни към 3000 акули.
„ Shark Allies “, основана в Калифорния група, допуска, че в случай че международното население получи по една доза ваксина против COVID-19, съдържаща чернодробното масло, ще би трябвало да бъдат заклани към 250 000 акули, според от употребяваното количество сквален. Ако са нужни две дози за ваксиниране на международното население, което е евентуално съгласно откривателите, броят ще се усили до половин милион.
За да избегнат опасността за популациите на акули, учените тестват опция на сквалена - синтетична версия, направена от ферментирала захарна тръстика.
Стефани Брендъл, създател и изпълнителен шеф на „ Shark Allie “, съобщи: „ Събирането на нещо от диво животно в никакъв случай няма да бъде стабилно, изключително в случай че това е най-хубавият див звяр, който не се развъжда в голям мащаб. Има толкоз доста незнайни какъв брой ще се разрасне и какъв брой дълго може да продължи тази пандемия и през какъв брой нейни версии би трябвало да преминем, че в случай че продължим да използваме акули, броят на принесените в жертва поради този пртодукт може да бъде в действителност огромен, година след година ", предава БГНЕС.
Според калкулации, направени от природозащитници, към 3 милиона акули се убиват всяка година поради сквален, който се употребява също и в козметиката и машинното масло.
Има опасения, че неочакваното повишаване на търсенето на чернодробно масло може да заплаши популациите и да докара до от ден на ден застрашени типове, защото доста типове, богати на сквален, към този момент са уязвими.
Естественият сквален в действителност се създава и от хората - мастните насядания по носа и до ноздрите ни съставляват сквален и той е същият като този от дроба на акулите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР