Актьорството не е самотно занимание, а колективно изкуство. И всички

...
Актьорството не е самотно занимание, а колективно изкуство. И всички
Коментари Харесай

Цветана Манева: Дарбата е даденост, талантът – работа

Актьорството не е самотно занятие, а групово изкуство. И всички хора, с които съм работила през годините и до които съм се докосвала, по някакъв метод са ме зареждали.


Това съобщи актрисата Цветана Манева, удостоена с Почетния знак на президента във връзка своята 80-годишнина, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Дарбата е даденост, а геният – работа “, уверена е актрисата, която одобри връчения ѝ през днешния ден плакет като оценка за своя труд на сцената и на екрана, който публиката познава от над половин век.

Цветана Манева изясни, че миговете преди зрелище са такива, че нищо във физиката на актьора не работи по този начин, както би трябвало, както е редно. " Тежкият миг, в който актьорите се разделят с специалността си, постоянно е обвързван с едно физическо безсилие ", добави тя.

По думите й самовзискателността дава право да си придирчив и към другите.


" Колкото и да е необичайно, най-вече благодаря на студентите, които съм имала. Младостта на тези хора е необикновено заразителна и ми помогнаха да се задържа много дълго време ", уточни актрисата и съобщи, че тринайсетте години в Нов български университет са най-хубавите в живота ѝ.

" Поклон за почитта, за уважението, за това, че са привлечени от това, което върша. Присъствието да хората в салона способства за издигането на моята отговорност ", обърна се Манева към хората, които отделят по два часа от живота си, с цел да влязат в театъра и да гледат зрелище.

„ Не знам коя друга специалност заплаща с това “, попита Манева и изрази убеждението си, че театърът ще е толкоз жив, колкото живи хора го посещават, колкото живи хора своят на сцената, тъй като „ придвижването на усеща и мисли от сцената към фена и от фена към сцената в действителност е театърът “.

" Вълнението ми е и за това, че желая да кажа: Усещам, че имаме дълг към децата на България. Длъжни сме им и ви апелирам, пазете децата ", прикани Манева.


От своя страна президентът Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на известната българска актриса, открои впечатляващия ѝ гений, само че и фактът, че е изявен държавник.

" Цветана Манева – стандарт и класа. Преди 20 година вие възкликнахте, че геният е задоволителен, с цел да не могат да ви понасят в България. Тогава имахте своите аргументи за това. Искрено се надявам през днешния ден да сме съумели да променим вашето мнение, тъй като ние ви ценим и обичаме ", съобщи президентът и уточни, че Манева е ослепителен, привлекателен и инфекциозен образец за своите следовници.

На церемонията участваха сътрудникът на Манева – артистът Явор Милушев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и брачната половинка на президента Десислава Радева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР