Актьори, оперни артисти, служителите на най-модерната библиотека в страната, музейни

...
Актьори, оперни артисти, служителите на най-модерната библиотека в страната, музейни
Коментари Харесай

Будителите от Бургас на протест: Подкрепете културата!

Актьори, оперни актьори, чиновниците на най-модерната библиотека в страната, музейни и читалищни служащи и представители на държавния списък са недоволни от срамното възнаграждение, което получават, настояват да бъде изравнено с това на учителите

В Деня на националните будители артисти, оперни актьори, чиновниците на най-модерната библиотека в страната, музейни и читалищни служащи и представители на държавния списък излязоха на митинг в Бургас. Те са недоволни от срамното възнаграждение, което получават и упорстват то да бъде изравнено най-малко с това на учителите.

„ Да подкрепим българската просвета! “ , пишеше на техните плакати, а осакатената българска просвета протестиращите онагледиха с детенце в стол с превързан крайник.





" Днешният ден не е определен инцидентно. Вероятно можем без спектакъл, музеи, опера и балет, само че в този момент доста възпитаници са във почивка и употребяват опцията да посетят всичките тези институции, да се срещнат с предишното и традициите ни. Само по този начин можем да сме един културен и просветен народ, който може да върви напред. Ако го няма това, то ние нямаме бъдеще ", сподели Антония Тодорова, районен секретар на КТ Подкрепа – Бургас.

Исканията на протестиращите са: 

Увеличаване на работните заплати в бранша на не по-малко от 2000 лева и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в отрасъл „ Образование “;

Да се усили бюджетът за просвета на 1% от БВП;

Да се усили Единният разходен стандарт за 2024 година за субсидирана численост на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

„ Обидно е, ние не сме втора употреба хора, а една страна не може без просвета “, съобщи Ивайло Енев, артист от Куклен спектакъл – Бургас.

Д-р Пламена Кирова от РИМ-Бургас и синдикален водач на музейните служащи, присъстваше на митинга от името на 30 чиновници на институцията, чиято съществена заплата е сред 1300 и 1400 лв..

„ Искаме да се сътвори разходен стандарт за общинските музеи, които не са малко в страната. Да се усилят парите за площи, с които разполагат музеите. И най-малко да стартираме да се доближаваме до учителските заплати. В Деня на националните будители съм безпределно признателна на своите учители, които ме научиха не отстъпвам правата си. Всичките нараствания на заплатите ни бяха от дълго време изядени от инфлацията “, сподели доктор Пламена Кирова.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР