Актьори и граждани се включиха в шествие в защита на

...
Актьори и граждани се включиха в шествие в защита на
Коментари Харесай

„Движение за култура“ внесе искания до президента, премиера и министъра на културата

Актьори и жители се включиха в шествие в отбрана на уволнения режисьор Александър Морфов и с искане за оставката на шефа на Народния спектакъл Васил Василев.

" Този протест е идната серия на това, което се случи предходната седмица, откакто в Министерството на културата бяха казани не доста правилни неща и никой не реагира. Поводът е заповедта за уволняване на Александър Морфов. Нашето искане е Васил Василев да подаде оставка или тя да му бъде желана ", съобщи пред Нова телевизия артистът Валери Йорданов.

Трябва да накараме хората, най-много тези в институциите да ни чуят и да поемат отговорност, безапелационен е той.

“Не съм сигурен, че Морфов ще желае да се върне, само че настояваме да можем да работим на чисто. Настояваме, в случай че Морфов пожелае да се върне, другите режисьори да могат да работят на чисто и постановки да се вършат. А фенът да не бъде дискредитиран с високи цени на билетите ”, акцентира Йорданов.

Той добави, че ще се борят до последно. " Тази борба нямаме право да я губим най-много поради младите българи ”, сподели още Валери Йорданов. 

Създаденото неотдавна „ Движение за просвета “ внесе настояванията си до президента, премиера и министъра на културата. Това стана по време на шествието, което мина през трите институции.

„ Движение за просвета се образува по силата на един мотив и една причина. Поводът е разрушителната рецесия в Народния спектакъл: една държавна институция, чието положение е знак за здравето на българския спектакъл, българската просвета, българското общество. Свеждането на креативния климат в Народния спектакъл до и под точката на замръзването изисква с наложителност незабавното подаване и приемане на оставката на Васил Василев, настоящия шеф на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори мъчно поправими рани в българската просвета ", се споделя в писмото.

„ Ние изрично отхвърляме опитите тази рецесия да бъде сведена до персонални спорове и ситуативни проблеми. Действията на „ служителя Александър Морфов “ (както е избран в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистота, натрупвана с десетилетия – повода за нашето консолидиране. Драматично явна става неналичието на нормативна база, съответна по отношение на креативните институции. Днес те са приравнени с индустриалните предприятия, чиновническите отделения и така нататък Без да подценяваме безстопанствен труд, твърдим, че творчеството в областта на изкуствата има прекомерно друг профил “, се споделя още в писмото.

„ Недоразуменията и недомислията стартират с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, методът на провеждането на състезанията, неналичието на какъвто и да било, с изключение на финансов, надзор над шефовете, отсъствието на всевъзможни критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекъсната една активност, злодейна по отношение на българската просвета, без значение дали нейният претекст е политически, професионален или следва от откровена непросветеност “, се споделя още в писмото.

„ Изискваме незабавното разработване и приемане на съответен закон за театралните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на ръководството и действието на институциите.

Декларираме, че никой от основателите на „ Движение за просвета “ няма предпочитание да заема какъвто и да бил управителен (министерски, управителен и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при основаването на нормативната база по силата на нашите пълномощия и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело адвокати, финансисти, експерти. Ще вършим всичко допустимо гласът ни да бъде чуван “, се споделя още в писмото.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР