Актьорът Валери Йорданов в интервю за сутрешния блок Добро утро,

...
Актьорът Валери Йорданов в интервю за сутрешния блок Добро утро,
Коментари Харесай

Валери Йорданов: Политиката се намесва нечистоплътно в изкуството и започва да дърпа дивиденти за собствения си PR

Актьорът Валери Йорданов в изявление за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ за абсурда в Народния спектакъл

Предаването " Добро утро, България “ продължава с тематиката за абсурда в Народния спектакъл и следствията от него. На директната ни телефонна линия е артистът Валери Йорданов. Г-н Йорданов, към този момент повече от месец не стихва напрежението в Народния спектакъл. Какво се случва и за какво се стигна дотук? Скандалът по този начин и не отшумява. 

Да ви кажа, и на мен, макар че допускам, за жалост, че занапред ще се развиват тези, всеки има своята и твърдо е стъпил на нея – първоначално още споделих, че този проблем би трябвало да се реши вътрешно. В момента той се обърна към отсрещната страна, тъй като е ясно чия позиция и каква позиция заемам аз. Те се пробваха да го създадат политически, ориентиран против тях, против избрана партия или някакви такива неща. Казвам доста простичко: тук няма устременост против партия, против идеология или против каквото и да е. Тук има дейности, ориентирани от моя страна персонално против държание, което за мен е недопустимо. И това е. Основата при мен е: аз не мога да разреша най-големият ни режисьор, който е национално благосъстояние, събитие в актуалния български спектакъл, за трети следващ път политически да се пробват да го изтрият с гумичката. Просто няма да го позволи. Или в случай че това се случи, и аз ще спра да се занимавам с тази специалност, което не е съдбовно.

Вие събирате подписка в отбрана на Александър Морфов. Вие казахте в действителност, че няма да допуснете той да бъде " заличен “. Какви са претекстовете ви? Той от какво би трябвало да бъде предпазен? Вие споменахте и за Комисия, която е събрана да проверява случая.  

Мотивите са доста, те са поредност. И сега чета пост на един надълбоко почитан от мен артист, млад артист, в случай че можем ние на нашата възраст да сме млади – Ованес Торосян, който безусловно пази шефа Василев. Всеки има своята позиция. Моите претекстове са следните: първо, Александър Морфов аз съм видял в какви дупки са го вкарвали хора, на които не е комфортен. Затова и написах в един от постовете в обществените мрежи " Не изтощените коне, неуместните коне ги убиват “. Александър Морфов няма потребност от отбрана. Той сега не се включва. Може да се включи доста стремително, само че той първо няма потребност от отбрана и второ е страна и просто чака да види какво ще стане. Този човек слага в Израел – за две години напред са му продадени спектаклите. Правил е театър на Михаил Баришников в Ню Йорк, по покана на Миша, персонална – " Сашо, ела да ми окажеш помощ “. Работил е в целия свят, в Петербург, има интернационалните награди, които по принцип не се дават на чужденци в страните, в които се дават. " Златна маска “ има, която не е давана на различен чужденец, единствено на руснаци се дава и така нататък Политически явен, несклоняем е, демократ е и така нататък Те го нападнаха на тематика, че със своя митинг бил атакувал, бил дискриминирал, бил не знам си какъв. Аз, като изчетох тогава, апропо, доста зле се почувствах и тогава взех решение, че ще се захвана да го пазя, тъй като той няма да го направи. Той няма да се самозащити, тъй като е добър човек. Той ще застане не като агнец, ами като умен човек – някои хора са родени остарели, и ще остави нещата да се случват по този начин, както се случват, тъй като това е част от пътя ни. Това е. 

Какво обръщение желаете да оставите с самодейността си? Вчера аз гледах и видео, което публикувахте, в което обръснахте главата си в символ на митинг – какво е посланието?  

Знам, че звучи малко поетично, само че индианците не са взимали скалпа на хората, които почитат, даже да са провели тежка борба с тях, а са ги оставяли с коса, с цел да могат да си продължат във безконечните лобни полета. Не съм търсил обръщение, просто това ми пристигна естествено. И в същото време в този момент ви споделям – аз съм подготвен да стигна до дъно, с цел да не загубим тази борба, тъй като борбите до момента, които водихме, по един или различен метод ги губехме. Вън политиката от театъра! Вън намесата с изгода в изкуството! Това желая да кажа. А по какъв начин ще свърши борбата – ще забележим. 

Вие казахте, че казусът е трябвало да се реши вътрешно и няма устременост против партия или идеология. И аз тъкмо това желая да ви попитам – беше ли нужно да се политизира този скандал? Защото въпреки всичко тук приказваме за място, което е къща на създателите, не би трябвало да се намесва политика.  

Веднага ще ви отговоря. Още първия пост, който се направи в общ наш чат – ние имаме от театъра чат, общ, който гледаме, и ни се напомня примерно, че примерно би трябвало да отидем на подготовка еди-кога си или ще има среща с еди-кой си режисьор, диалог, и когато излезе първият пост против Александър Морфов, тъй като отново настоявам – той е неточно нападнат, в случай че той преди да се напише на вратата каквото и да е, го разгласи долу пред всички, тъй като се опита да води диалози, опита се да каже, че не е редно лице, което е PR и лице на театъра, да е лице на която и да е партия и на водача й, и така нататък И като излезе първият пост, който беше мнения и търсене на пояснение, аз написах на дамата, която води постовете и общия чат: човешки те запитвам – добре ли си? Пазя си поста. И по-късно обясних: този проблем е вътрешен, не го правете външен. Трябва шефът и двете " хлапета “, несъмнено, с смешка, които имат спор между тях, да се съберат и да го решат. Не може фамилният проблем да се взема решение пред целия вход на заседание, отпред с домоуправителя. Не ми обърнаха внимание и споделих, аз там написах, че този проблем по този метод ще се задълбочи, няма да се позволи. И по този начин и стана. Обърна се обаче, пробваха се да го употребяват и да го извърнат политически, като някакъв PR. " Ние това можем да го използваме “ сякаш се получи – нещо, което отново би трябвало да е вън от изкуството. Да се обосноваваш и да се изграждаш, и да имаш пред обществото лице - това може да го правиш, единствено правейки добра роля, добра пиеса, а не " Тук ме нападат, тъй като съм жена или тъй като съм от еди-коя си партия и тази партия – наближават избори “… Някакви ей такива – това са цялостни нелепости! Няма нищо общо. Единственото, което има, е грешката, която е направил човек, и Александър може би е сбъркал, само че ти не можеш да работиш в една компания и да рекламираш друга.

Както казахте и вие, може би има неточности от двете страни, които би трябвало да се изчистят вътрешно. Аз желая да ви попитам какви ще бъдат резултатите от протичащото се върху културата, върху културния живот и хората въобще, които изповядват изкуството у нас? 

Ами занапред ще забележим какви ще бъдат резултатите. Единствено се надявам няколко позитивни резултата да се случат. Това, че примерно се използваше, че в Народния спектакъл били вдигнали заплатите – ами извинявайте, аз съм работил на 8 $ месечна заплата и съм играл по 40 представления в Младежкия спектакъл, може да се ревизира това нещо. Казвам 40 месечно – детски заран и за възрастни вечер. Общо взето, артистът е толкоз изстрадал и колкото да оцелява, и единствено това, което му трепти в душицата, го кара да продължава да прави тая специалност, да се занимава с тази неповторимост, че сега не би трябвало да се настройват актьорите, че – ей, в Народния спектакъл доста им подвигнаха заплатите и се провокира се злоба. Напротив - би трябвало да се вдигнат заплатите на всички културни институти. Както и на учители, и на лекари, несъмнено – наложително. Трябва да се мисли в тая посока, а не в противоположната – но по какъв начин по този начин на тия им подвигнаха заплатите, примерно. Аз се надявам да имаме задоволително мъдрост да отсеем кое ще е потребното от този конфликт. Обикновено положителните разбори стават след конфликт. Дано да имаме сили и ум да създадем добър разбор на всичко.  

Да, и нека си извлечем това, което ни би трябвало, с цел да знаем за идващ път.  

Следващ път несъмнено ще има, тъй като знаете политиката с какво я съпоставят, с коя друга антична специалност, и тя постоянно се намесва. Просто би трябвало да се опитаме да почистим това нещо. Когато стачкуват актьори или учители, или медици, или духовници, това е нещо отвън материалното. Там не би трябвало де се меси политиката, тъй като тя се намесва нечистоплътно, тя почва да дърпа дивиденти за личния си PR – не употребявам думата поради длъжността на госпожа Кръстева, само че тя по този начин направи. Там би трябвало да се намесват хора, които имат предвидливост. За страдание, доста от тях, които съм срещал в живота си, за благополучие, към този момент не са сред живите. Не може всеки да дърпа и да желае той да получи дивиденти от нечия кавга, от нечии конфликт, недоумение, разминаване и така нататък Така мисля. 

Така е. Пък и въпреки всичко изкуството е предопределение, множеството в действителност не го вършат поради възнаграждение, а по-скоро в действителност предопределение. И би трябвало да бъдат подтиквани да могат да вършат това, което желаят.  

Знаете ли, в случай че погледнете едно изявление на Александър Морфов отпреди три-четири години, поради което бяха свалени пет негови спектакъла – единствено броя им някои хора не могат да реализират, не приказвам за качеството, пълнещи салони и хранещи министерството, докарали милиони, сигурно милиони на страната – в случай че погледнете едно изявление, той споделя, че не го интересуват тези 4 или 6% съумели българи. Него го интересуват другите 94 или 96%. И това е истина, той не лъже. Мен също това ме интересува. Понеже сега отделяме хората на изкуството от останалите хора – няма такова нещо. Всеки от нас живее мъчно и всичко е предопределение, без значение дали въртиш кормилото по през целия ден, дали гледаш добитък, или си лаборант, или каквото и да е, или работиш в Българска академия на науките на тези мизерни заплати, знам, че и в радиата не ви заплащат – и на вас ви съчувствам. Всяка една специалност е предопределение, когато човек си я обича и когато я прави с отговорност и с готовност. Просто не трябва да отделяме хората на изкуството от останалите хора, тъй като нас по същия метод ни боли, мъчно ни е, както и всеки един, комшията ни от прилежащата врата. И по този начин. 

Много ви благодаря за отделеното време и за диалога и се надявам идващ път отново да ни гостувате и да си приказваме този път за някое зрелище и за изкуство.  

И аз ви благодаря доста, искам ви прекрасен ден! Въпреки че на открито времето е тъмно, в душите да е ярко и умерено в този живот. Спокойствие и единствено успокоение, както споделя Карлсон, който живее на покрива. 

Дано! Пожелаваме ви същото и на вас! 

Благодаря! 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР