Актуално блицинтервю с Ива Митева по парливи юридически проблеми. Тя

...
Актуално блицинтервю с Ива Митева по парливи юридически проблеми. Тя
Коментари Харесай

Ива Митева пред Novini.bg: Пожарникарската система на работа е вредна за законодателството

Актуално блицинтервю с Ива Митева по парливи юридически проблеми. Тя е приключила право в Софийския университет „ Св.Климент Охридски “ и е лекар по „ Конституционно право на Република България “.В интервала 2003 година - 2015 година тя бе член на експертния екип към краткотрайните комисии на Народното събрание за подготовка на оферти и разискване на промени в Конституцията на Република България. До октомври 2023 година беше шеф дирекция „ Законодателна активност и право на Европейския съюз “ в Народното събрание. Ива Митева беше ръководител на 45-то и 46-то Народно заседание, както и заместник-председател на 47-то Народно заседание.

- Госпожо Митева, бурни реакции в средите на юристите провокира решението на парламентарната правна комисия, която на процедура възвърне контрола на основния прокурор върху всички останали обвинители и пленума на Висш съдебен съвет. Това вярно ли е или не е и какви съответни изгоди или пък вреди носи за хората?
- Това решение на Народното събрание за следващ път удостоверява думите на проф. Огнян Герджиков, че „ писането на закони е извънредно деликатна активност, за която се изискват специфични познания и висока правна просвета “. Нещо, което сега липсва в Народното събрание. Писането на закон е изкуство, само че с цел да напишеш закон не се изисква никакъв ценз и по тази причина равнището е такова. Изисква се единствено болшинство, което да го одобри. Приетият Закон за изменение и допълнение на Конституцията е най-лошо направеният закон, признат напук, без мисъл и логичност, в несъгласие с тълкувателната процедура на Конституционния съд, на волята на великите народни представители, на духа на Конституцията като цяло. Разпоредбите на Конституцията имат директно приложение, принцип, който не може да сработи към новите конституционни промени.

Най - значимото нещо за един закон са неговите преходни разпореждания и това е висша математика в правото.

Защото с преходните разпореждания се продължава действието на разпоредбите, които са анулирани, или се урежда тяхното използване по отношение на висящи правни отношения или по отношение на юридически обстоятелства, които са почнали, само че не са приключени все още на анулацията. Затова тези правила доста деликатно би трябвало да се мислят, с цел да не се стигне до празнина в уредбата. Това решение на Народното събрание е доказателство, че пожарникарската система на работа е нездравословна за законодателството и преходните разпореждания на конституционния закон са проспани.
Законът за изменение и допълнение на Конституцията, в това число неговите преходни разпореждания слагат доста въпроси. Преходните разпореждания на изменителния закон са към този момент част от настоящата Конституция и смяна в тях може да се прави единствено с обособен параграф, само че в парламентарен закон. Правен парадокс е през 2024 година да се основават нови параграфи в преходните и заключителните разпореждания на Закона за правосъдната власт, който е признат 2007 година Параграфи, които не са относими към Закона за правосъдната власт освен към деня на приемането му в далечната 2007 година, само че и към деня на приемането на тези параграфи (1 февруари 2024 г.), защото с тях се уреждат пропуски в изменението на Конституцията, признато на 20 декември 2023 година Удължаване действието на анулирани или променени правила в Конституцията до привеждане на законодателството в сходство с тях може да се направи единствено и само със Закон за изменение на Конституцията, по усложнената конституционна процедура, като се променят преходните и заключителните разпореждания на признатия към този момент Закон за изменение и допълнение на Конституцията. За следващ път жестоко и некадърно се погазва върховенството на правото, чието подсилване сякаш беше цел на конституционните промени. Да, празнина не би трябвало да има, само че този

жар и порив за изменение на Конституцията, съчетани с тежка непросветеност не би трябвало повече да се толерират както от юридическата общественост,

по този начин и от всички хора. Би било в действителност промяна, в случай че бяха съумели да създадат по този начин, че политическата мъдрост да надделее над нелепостта.

- Беше призната корекция в Закона за здравното обезпечаване за да се лимитират надценките на лекарствените  артикули, доставяни в другите лечебни заведения. Тази цел ще бъде ли реализирана и ще отстрани ли безобразието едно и също лекарство да бъде продавано с разлика 28 пъти в цената?
- Това е превъзходен въпрос, защото до в този момент се поставяха доста цели и нито една още не е реализирана. За да стигнем до новата корекция, би трябвало да кажем, че през лятото на 2023 година с бюджета на НЗОК за 2023 година в член 45 се одобри нова алинея 29а с  цел да се уточни заплащането на лекарствените артикули, прилагани в болничната здравна помощ, отвън цената на оказваните медицински услуги. Разпоредбата беше препоръчана от Министерския съвет (управителят на НЗОК посредством министъра на опазването на здравето предлага бюджета на касата), а задачата НЗОК да заплаща най-ниската стойност от всички контрактувани стойности на лекарствените артикули. Това се постановяваше заради неналичието на централизирано договаряне. Въпреки отрицателното отношение на Костадин Ангелов – ръководител на Здравната комисия, и неговия апел да не се приема наредбата, по този начин както е импортирана, тя беше призната, в това число с гласа на Костадин Ангелов.
На 1 октомври 2023 година трябваше да имаме призната методика от Надзорния съвет на НЗОК и новият ред за възнаграждение да стартира да се ползва. Дотук добре. Но на 29 септември 2023 година е импортиран законопроект от Костадин Ангелов и Васил Пандов, с който се удължава периода за приемане на методиката. Същият този законопроект е признат на 6 октомври 2023 година, влиза в действие със задна дата от 1 октомври и по този начин на процедура използването на алинея 29а се отсрочва до 1 февруари 2024 година Въпреки че Надзорният съвет на касата приема методиката на 2 октомври 2023 година, не се обнародва близо месец (явно е чакано изменението на закона) и е анулирана на 1 ноември 2024 година С наближаването на 1 февруари 2024 година са импортирани два нови законопроекта - още веднъж единият от Костадин Ангелов, а другият от Васил Пандов. И двата законопроекта целят изменение на алинея 29а и се припокриват с техните оферти, отхвърлени при приемането на бюджета на касата. И двата законопроекта целят нов метод за възнаграждение от НЗОК на лекарствените артикули. На 31 януари 2024 година е призната смяна в алинея 29а, според която, при липса на рамкови съглашения НЗОК заплаща лекарствените артикули на най-ниската стойност. Тази стойност се дефинира като НЗОК съпоставя приблизително претеглената стойност, заплатена от касата през предходните 6 месеца за всеки лекарствен артикул.

Случайно или не наредбата е неразбираема, объркана и може да се окаже мъчно използвана.

Вместо наредбата ясно да дефинира какво заплаща НЗОК и по каква формула, тя споделя какво не може да заплаща касата. Критериите за приблизително претеглена стойност, които би трябвало да са в закона, е планувано да се дефинират в разпоредба. Средно претеглената стойност е тип „ действителна “ междинна цена за обещано нещо, което потребяваш. Трудно е да си представим  какво значи да се вършат критерии за приблизително претеглена стойност – това е математика. Прилагането на алинея 29а е отсрочено за следващ път от 1 юли 2024 година В резултат на целия този законодателен безпорядък цените на лекарствените артикули остават високи и към днешна дата не може да се каже дали и с какъв брой ще намалее разликата в цените. От приемането на алинея 29а на 26.07.2023 година тя в никакъв случай не е прилагана и по тази причина не може да се направи и справедлива следваща оценка на въздействието й. Този случай за следващ път потвърждава, че промени би трябвало да се вършат тогава, когато на масата дружно седнат представителите на НЗОК, на Министерство на здравеопазването, на лечебните заведения и на доставчиците на лекарствените артикули, за може да бъдат уравновесени всички ползи. По този метод няма да се вършат безсмислени промени, които незабавно след влизането им в действие да се отсрочват или променят.

- Преди време в съставите на Народно събрание влизаха доста адвокати и потеглиха обвиняванията, че те вършат лобистко законодателство. Сега като че ли положителните познавачи  и специалисти в тази област отсъстват, та кое е по-лошо, се питат хората?
- Не одобрявам, че юристите вършат лобистко законодателство. Броят на юристите в Народното събрание не е определящ фактор за приемането на такова законодателство.

Лобистко законодателство има и в този момент, само че ловко скрито. По-скоро лобисткото законодателство се прави от опитните и така нататък професионални политици,

които изкусно прокарват промени в интерес на избрани ползи. Ако публицистите деликатно се вгледат в законодателните оферти на депутатите и в държанието им в пленарна зала, елементарно ще открият лобистките ремонти. В момента в Народното събрание липсват освен положителни адвокати, само че и експерти от съвсем всички сфери – финанси, стопанска система, опазване на здравето, обществена политика, сигурност. Според мен това е най-слабият парламент в новата ни история, в който посредствеността и некомпетентността се ширят, народните представители са влюбени в личните си законодателни недоразумения и са глухи за мнението на експертите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР