Акцизите и ДДС съставяват 56,6 на сто от цената на

...
Акцизите и ДДС съставяват 56,6 на сто от цената на
Коментари Харесай

България е една от страните с най-евтини горива, Италия с най-голям акциз

Акцизите и Данък добавена стойност съставяват 56,6 на 100 от цената на бензина в Италия и това е безспорен връх в Европа, заяви в. ”Кориере каузи сера ”, представена от „ 24 часа “.

Средната цена на бензина, в случай че заредите на самообслужване на бензиностанция на автомагистралата е 2,019 евро. Тази на дизела пък е 1,928 евро. При дизела 51,8 на 100 от цената се образуват от акцизите и Данък добавена стойност, който е 22%.

За италианците, които потеглиха с колите си за почивка, поскъпналият бензин беше като леден душ. Затова съветът на Асоциацията на потребителите е да се зарежда в градовете, а не на автомагистралите, където е по-скъпо. Това е по този начин, тъй като разноските на извънградските бензиностанции са по-високи – те заплащат и за концесия на фирмите, поддържащи пътищата. Овен това зареждането на самообслужване също е по-евтино.

Според специалистите увеличението на цените на горивата е вследствие на покачването на интернационалните котировки през последните седмици. Индустриалните цени в Италия преди облагането на бензина и дизела са по-ниски от междинните в Европа с 2,3 и 4,5 цента на литър, и доста по-ниски от тези в страни като Франция, Германия, Холандия, Белгия, Испания. Наложените в Италия по-късно акцизи и Данък добавена стойност обаче качват крайната цена на горивата за потребителя. Затова Конфедерацията за отбрана на потребителите моли към италианските управляващи да понижат акцизите. Според Федерацията на потребителите цената на бензина може да се понижи с 20 цента за литър, без това да нанесе негативни последствия за държавната хазна.

Според таблиците на в. „ Кориере каузи сера ” за цената на литър бензин в Европа излиза, че най-скъп той е в Нидерландия (2,080 евро), след това в Дания, Гърция, Италия. Най-евтин е в Малта (1,340 евро) и в България (1,372 евро).

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР