Акция за лов на бездомни кучета ще има днес в

...
Акция за лов на бездомни кучета ще има днес в
Коментари Харесай

Хайки за кучета в Коматево, нападат хора

Акция за лов на бездомни кучета ще има през днешния ден в „ Коматево ” по сигнал на жителите в квартала, нападнати от четириногите. „ Получихме две тъжби и изпращаме екип, стига да успее да откри кучетата, тъй като някои хора ги прибират в двора си, с цел да ги нахранят ”, сподели за „ Марица ” шефът на „ Зооветеринарен комплекс ” Георги Божев.

Станка Димитрова от " Коматево " сигнализира за казуса пред репортера на " Марица ". „ Нямаме нищо срещу бездомните кучета. Това са животинки, които нямат виновност, че са се родили на бял свят. Но едно от кучетата стартира да демонстрира експанзия.

Онзи ден ми се хвърли на гърба. Всички и изключително децата се оплакват, че ги е боязън. По-добре е да го приберат и да живее в приюта ”, предложи Станка Димитрова. Жената живее на ул. „ Училищна ”. Случката пък е станала на ъгъла с ул. „ Пампорово ” и преляла чашата на търпението на коматевци.

В приюта на Пазарджишко шосе се гледат над 80 улични кучета. Почти половината от тях са питбули, иззети преди няколко години от притежателя с прокурорско разпореждане. В общинското дружество се надяваха, че настаняването на нападателните песове ще е за малко, само че се оказа, че са оставени на „ непрекъснато местопребиваване ”.

Подобен казус няма на никое място в страната.

Но и кучешките приюти се броят на пръсти. Директорът на „ Зооветеринарен комплекс ” описа, че за улов на бездомни кучета се обаждат даже от Северна България. На пловдивския подслон разчитат в общините „ Родопи ”, „ Марица ”, Асеновград и даже в Лъки и Белово. „ Един път нашият екип върви до Рудозем, откакто от тамошната администрация се примолиха ”, показа Георги Божев.

За услугите се заплаща. За уловените шест-седем кучета прилежащите общини броели по 600-700 лв. на предприятието. Колкото по-голямо е дистанцията, толкоз по-скъпа е услугата. Тя включва разноски за екипа, гориво за кола, кастриране и обезпаразитяване на четириногото, а по-късно - за връщане на животното назад на място, откъдето е взето. Всичко това е планувано в закона и локалната разпоредба. Според Георги Божев би трябвало да се основават районни приюти за бездомни животни, а също по този начин и зоополиция, каквато процедура има в европейските страни. Малките общини нямат пари за откриване на кучешки приюти, а казусът при тях е още по-драматичен. Има и нахапани хора.

В „ Зооветеринарен комплекс ” са основани два екипа за лов на кучета и един за бездомни котки. Те също се кастрират и се връщат назад „ вкъщи ”, т.е. в кварталите, от кое място са взети. Питомците на приюта имат задоволително храна и вода. В горещите дни пускат над клетките оросяваща система, а в студа поставят скари и затоплят пространствата със специфични лампи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР