Акционерно дружество Парк Мария Луиза АД анонсира инвестиционни намерения за

...
Акционерно дружество Парк Мария Луиза АД анонсира инвестиционни намерения за
Коментари Харесай

Къпалнята ``Мария Луиза`` остава плаж, но в бъдеще неопределено -

Акционерно сдружение " Парк Мария Луиза " АД анонсира капиталови планове за огромен ремонт на къпалня " Мария Луиза ". Идеята е комплексът да се трансформира още веднъж в градски плаж, където софиянци да отморяват и през лятото, и през зимата. За задачата ще бъде построен и закрит басейн за прилагане при студено време.

Пред медиите беше изработен презентационен тур на настоящето положение на къпалнята. Журналистите имаха опция да прегледат всички прилежащи площи на обекта.

Проектният началник на сдружението " Парк Мария Луиза " Тодор Тодоров съобщи, че комплексът е доста огромен и неговото положение е доста неприятно: " Но ние сме мощно стимулирани да променим това състояние и в най-скоро време плувния комплекс да бъде реконструиран и отворен към парка и жителите на София ", съобщи той.

Архитект Невена Русева, шеф планове в проектантското бюро ДЕСЕТ, описа част от историята на къпалнята, която стартира в далечната 1938 година

Къпалнята е проектирана от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев, като най-големия градски плувен комплекс на Балканите по това време. След идването на социализма властта трансформира името на къпалнята на " Република ", само че не трансформира задачата ѝ. Общественият басейн оцелява в истинския си тип до 1983 година, когато в опит там да се организира Европейското състезание по водни спортове, излиза наяве, че обектът не е приспособен за задачата.

Взима се решение развлекателният комплекс да бъде изцяло опустошен и на негово място да се построи нов - с професионална спортна устременост, само че проектантската организация " Водпроект " се проваля в начинанието и шампионата в последна сметка се организира на комплекс " Червено знаме ".

Така къпалнята остава в недовършен тип. След измененията през 1989 година всички огромни проекти за разширения се не помнят. Постепенно качеството на услугата запада - следват банкрути и комплексът дефинитивно затваря порти през 2005 година

Инвестиционните планове на сдружението ще бъдат публично декларирани на следващия ден със заявление за издаване на виза за планиране, разгласи Русева. " Надяваме се, да стартира най-сетне един дълго чакан развой по реабилитирането на къпалнята " Мария Луиза ", с цел да проработи в интерес на обществото за трети път в нейната история ", сподели тя.

Общата повърхност на къпалня " Парк Мария Луиза " е 35 264 кв. м. Имотът попада в устройствена зона на градски паркове и градини. В него се позволява застрояване със здания и уреди за действия, свързани с отдиха. Собствеността на тази зона може да бъде и частна.

Сегашната ограда не е построена по верните граници на парцела и след седмица - на 21 юни - ще бъде преместена по вътрешните имотни граници на обекта.

Арх. Невена Русева има планове да употребява и подземията под басейните за зони за отдих и забавление. По думите ѝ идният ремонт ще се реализира с поддръжката на Столична община. Русева е на мнение, че бъдещите гости на къпалнята са най-много фамилиите с деца и по тази причина реконструкцията би трябвало да е основно в развлекателна посока - да се изградят заведения за хранене, кафенета, игрални зони за децата. Тя подсигурява, че не се планува построяването на високи здания или молове в комплекса.

Все още не е ясно какъв брой време ще отнеме реконструкцията и по кое време тъкмо ще стартира, тъй като съответните параметри към момента не са изяснени. Най-вероятно е ремонтът да стартира идната година.

Зад неочаквания капиталов интерес стои сянката на Румен Гайтански - Вълка

От 2003 година насам Столична община е миноритарен притежател на къпалнята през компанията " Парк Мария Луиза " АД, в която общинската компания " Софийски парцели " държи 41.96%. Останалите 58.04% си поделят " Карплеон " ЕООД и " Юромарк асет мениджмънт " ООД, която се свързва с Румен Гайтански-Вълка.

През февруари кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков (ДБ) предложи къпалнята " Мария Луиза " да влезе в резерватната част на парк " Борисова градина " и по този начин да се отстраняват апетите за нови градежи в нея.

Тогава Трайков аргументира предлагането си, че по този начин София ще може и да си върне къпалнята, тъй като частните притежатели, измежду които и компания на Румен Гайтански - Вълка, ще изгубят капиталов интерес към нея.

Предложението на Трайков не се реализира, а капиталовият интерес към къпалнята в това време се възроди.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР