Акциите на най-голямата банка в Русия - Сбербанк, се понижиха

...
Акциите на най-голямата банка в Русия - Сбербанк, се понижиха
Коментари Харесай

САЩ налагат икономически санкции на Русия и заради "Новичок"

Акциите на най-голямата банка в Русия - Сбербанк, се намалиха през вчерашния ден с 4% до най-ниското си равнище от средата на април

Още по тематиката
Неефективна ли е Световната комерсиална организация

Световната комерсиална организация се основава на концепцията, че икономическите практики в другите народи в последна сметка ще се сближат
8 авг 2018
Путин подписа закона за нарастване на Данък добавена стойност в Русия на 20%
7 авг 2018
Тръмп призна, че синът му се е срещал с съветска адвокатка преди изборите

Тя предложила компромати за Клинтън
6 авг 2018
Заплахата от районните банки на Китай

Въпреки рисковете множеството анализатори не чакат проблемите в дребните банки да избухнат в систематична рецесия
4 авг 2018 " Съединени американски щати откриха на 6 август, че съветското държавно управление е употребило химическо или биологическо оръжие в нарушаване на интернационалното право, или е употребило смъртоносно химическо или биологическо оръжие против свои сънародници. "
Хедър Науърт, представител на Държавния департаментСАЩ оповестиха, че постановат нови стопански наказания на Русия, откакто Вашингтон е открил, че Москва стои зад нападението с бойното нервнопаралитично вещество " Новичок " против някогашен съветски разузнавач във Англия.

Повече от 20 страни одобриха изказванията на Лондон за задоволително достоверни, с цел да изгонят десетки съветски дипломати в символ на взаимност. Съединени американски щати подредиха на 60 дипломати и техните фамилии да изоставен, след което закриха съветското генерално консулство в Сиатъл. България гласоподава солидарна поддръжка в заявления на НАТО и Европейски Съюз, само че не предприе никакви ограничения против представителите на Москва в страната.

Разкритията

След отравянето при започване на март в град Солсбъри на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия " Съединени американски щати откриха на 6 август, че съветското държавно управление е употребило химическо или биологическо оръжие в нарушаване на интернационалното право, или е употребило смъртоносно химическо или биологическо оръжие против свои сънародници ", съобщи в официално съобщение говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, без да прецизира какви тъкмо ще са глобите.

Според американския закон за химическите оръжия това умозаключение води до налагане на стопански наказания, които се чака да влязат в действие в края на месеца - на или към 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са глобите.

Винаги сме казвали напълно ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния сътрудник " Новичок " и че виновният в последна сметка е Руската федерация, съобщи пред публицисти върховен представител на Държавния департамент.

Руското посолство в Съединени американски щати съобщи, че счита новите наказания за " драконовски " и оповестени " под фиктивен претекст ".

Засега не се знае доста за ограниченията

Според телевизия NBC първо ще бъде неразрешено издаването на лицензи за експорт за Русия на артикули, засягащи националната сигурност. След влизането в действие на новите наказания Русия ще има 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да употребява химически оръжия и да позволи инспекции от Организация на обединените нации и други интернационалните наблюдаващи организации.

Ако това не се случи, ще бъде задействана втора фаза на глобите - намаление равнището на дипломатически връзки, възбрана на опцията " Аерофлот " да лети до Съединени американски щати и прекъсване на съвсем целия импорт и експорт сред двете страни, добавя малкия екран, базирайки се на американски посланик.

Възможно е засегнатата от глобите търговия да доближи стотици милиони долари. От Русия зависи какъв брой фрапантни ще са последствията, акцентира чиновник от Държавния департамент. Кремъл е бил известен за това решение на Вашингтон през вчерашния ден, отбелязва AFP.

Трудно решение

Washington Post разяснява, че новите наказания още веднъж демонстрират несъответствието сред примиренческия звук на Тръмп към Русия и твърдата позиция, заемана от мнозина в Конгреса и в личното му държавно управление. Според изданието Тръмп се е съпротивлявал на настояванията от членове на Конгреса да наложи нови наказания на Москва поради намесата й в американските избори и други провинени. Но в тази ситуация с потреблението на бойно отровно вещество в нарушаване на интернационалните правила, наподобява, президентът не е имал избор.

Вестникът цитира неназован източник от Държавния департамент, съгласно който няма несъгласие сред опитите на Тръмп да усъвършенства връзките с Русия и глобите, поискани от Конгреса. " Към Русия сме твърди, само че в същото време сме много ангажирани с работа по поддържането на връзките, тъй като в тази ситуация залогът е доста сериозен. Работим по общите неща, където това е допустимо, и викаме при нарушаване, когато това е належащо ", споделя той. Източникът твърди, че държавният секретар Майк Помпейо се е забавил толкоз дълго с констатацията си, че Русия е в нарушаване на закона от 1991 година, тъй като въпросът бил " извънредно комплициран ". През 2017 година същата администрация наложи нови наказания на Северна Корея след химическа офанзива на интернационалното летище в Куала Лумпур, при която бе погубен Ким Чен-нам, отлъчен брат на севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Законопроект с още по-тежки ограничения

Решението за новите наказания идва в миг, когато тържищата в Москва най-сетне реагираха отрицателно на новините за планове на разнообразни сенатори от Вашингтон за нови, доста по-строги ограничения, най-много поради намесата на Русия в изборите и опитите за манипулиране на публичното мнение.

Европейски Съюз също " видя импортираният в Сената на Съединени американски щати законопроект, предлагащ нови наказания против Русия ", и стартира разбор на вероятните последствия от одобряването и задействането му, сподели Мая Косянич, говорителка на висшия представител на Европейски Съюз за външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

На 2 август в Народното събрание във Вашингтон беше импортиран следващият законопроект за нови ограничавания против Русия. Той е се назовава " Акт за отбрана на американската сигурност от експанзията на Кремъл " (DASKAA). В него има оферти да бъдат блокирани интервенциите на съветски банки с американски институции, в това число Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Росселхозбанк, държавната финансова корпорация ВЭБ и Промсвязбанк. Мониторингът за извършители на глобите може да бъде уголемен и със застрахователните компании.

Предлагат се още ограничения против съветския държавен дълг и повишение успеваемостта на различен закон - " За опълчване на съперниците на Америка посредством наказания " (CAATSA). Операции с съветски дълг ще бъдат вероятни единствено с нови излъчвания, само че за не повече от две седмици след стартирането му на пазара.
В DASKAA група сенатори републиканци и демократи се афишират за единна база за всички досегашни и бъдещи наказания против Русия, в това число така наречен закон " Магнитски ". За задачата в администрацията на Белия дом може да бъде основана работа за съгласуване на дейностите на Съединени американски щати по антируските наказания с страните от Европейски Съюз.

Друга нова конструкция - Национален съединителен център за отговор на хибридните закани, ще би трябвало да води битката с опитите за зловредното въздействие на Русия в Съединени американски щати и по света. От 2020 година създателите оферират на страните, уязвими за съветско въздействие, да се даде достъп до фонд от американския бюджет на стойност 250 млн. $ годишно.

Финансовото министерство на Русия посрещна скептично опцията за американски наказания против държавен дълг, преди всичко тъй като това би било мъчително за страните, които имат съветски облигации, оповестява РИА " Новости.

Пазарите в Русия под напън

Руските финансови пазари обаче бяха под напън поради новините за задаващи се наказания. Рублата стартира очевидно да се обезценява в сряда към обед, когато обменният ѝ курс по отношение на $ слезе на равнището от април. Вчера вечерта курсът се върна две години обратно до 65.69 рубли за $ (при 63.49 за $ във вторник), а еврото за пръв път от три месеца насам нарастна над 76 рубли, като единствено през днешния ден бяха добавени 2.61 рубли към обменния курс. В четвъртък сривът на рублата продължи, като към 12.40 часа се разменя за 65.94 за $ и 76.45 за евро.

" Рублата страда поради подготвяните нови наказания. Въпреки че няма да има решение до септември по отношение на законопроекта, сигналът към този момент е подаден ", разяснява търговец от огромна западна банка, оперираща в Москва.

Цената на акциите на най-големите банки – Сбербанк и ВТБ, също се намали. Книжата на съветската банка поевтиняха до най-ниското равнище от средата на април, като през вчерашния ден изгубиха 4% от цената си.
Акциите на бизнес конгломерат " Система " паднаха с 3.5%, откакто сенаторът от Илейн Рос-Лихтинен разгласи, че е задействала следствие против ръководителя на " Система " Владимир Йевтушенков за " интервенции, свързани с незаконно анексирания Крим ".

Руският вестник " Ведомости " оповестява, че съгласно поискал анонимност върховен представител на Държавния департамент новите наказания ще обиден на процедура всички съветски държавни предприятия, а в тях са заети близо 40% от служащите. По думите на служителя резултатът от новите ограничавания може да обхване до 70%, като тези данни може да не са напълно точни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР