Акциите на китайският технологичен гигант Alibaba скочиха с 8% на

...
Акциите на китайският технологичен гигант Alibaba скочиха с 8% на
Коментари Харесай

Акциите на Alibaba поскъпнаха с 8% след рекордната глоба

Акциите на китайският софтуерен колос Alibaba скочиха с 8% на борсата в Хонконг в понеделник, откакто предходната седмица компанията бе санкционирана с рекордните 18,23 милиарда юана (2,8 милиарда долара) от китайските регулатори вследствие на антимонополно следствие, което откри, че основата от Джак Ма компания е злоупотребила с господстващото си състояние на пазара, съобщи Си Ен Би СИ.

„ Въпреки рекордния размер на санкцията, ние считаме, че тази развръзка ще докара до унищожаване надвисналите над компанията облаци и ще върне фокуса върху нейните фундаменти “, разясниха анализатори от Morgan Stanley в неделя, ден след оповестяването на санкцията.

Китайските регулатори започнаха следствието против Alibaba през декември, като главният му фокус бе върху практиката, с която компанията е принуждавала търговците да продават артикули извънредно на своите платформи Tmall и Taobao.

Kитайската държавна администрация за контролиране на пазара (SAMR) съобщи в събота, че тази процедура потиска конкуренцията на китайския онлайн пазар на дребно и „ нарушава бизнеса на търговците, както и правата и ползите на потребителите “.

Главният изпълнителен шеф на Alibaba Даниел Джан съобщи, че не чака значително влияние върху компанията от смяната на този режим на изключителност. Той също по този начин съобщи, че Alibaba ще вкара нови ограничения за понижаване на бариерите и разноските за бизнесите и търговците, употребяващи платформите на компанията.

Китайските софтуерни компании се разраснаха значително гладко, придобивайки мащаба на същински интернационалните колоси. Пекин обаче става все по-загрижен за огромната мощност, която тези компании имат.

Регулаторния напън върху империята на Джак Ма се ускори, откакто той насочи сериозни мнения към финансовите регулатори на страната. Не след дълго те блокираха първичното обществено предложение на учредения от него финтех колос Ant Group, което се очакваше да бъде най-голямото в историята.

Изпълнителният ръководител на Alibabа Джо Цай съобщи в понеделник, че не е осведомен с други следствия против компанията по отношение на позицията й на пазара.

„ Радваме се, че можем да оставим този въпрос зад нас “, разяснява Цай.

В допълнение към санкцията, която се равнява на към 4% от приходите на Alibaba за 2019 година, регулаторите обявиха, че Alibaba ще би трябвало да подава до SAMR отчети за лична вътрешна инспекция по отношение на спазването на антимонополните правила през идващите ти години
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР