Акциите на Газпром се сринаха с безпрецедентните 97% на Лондонската

...
Акциите на Газпром се сринаха с безпрецедентните 97% на Лондонската
Коментари Харесай

Акциите на Газпром се сринаха с 97%

Акциите на " Газпром " се сринаха с невижданите 97% на Лондонската стокова борса в резултат на наложените наказания на Русия поради нахлуването в Украйна. Днес те се търгуваха за $0.07, което значи пазарна капитализация от единствено 248 млн. $. В началото на годината пазарната капитализация на " Газпром " беше 68 милиарда $.

Най-голямата съветска петролна компания " Роснефт " също пострада, само че по-малко - сривът е 67%, а акциите се търгуват за $0.88. Акциите на " Лукойл " се търгуваха за 0.32 $, което е срив с 97% по отношение на началото на годината.

Междувременно Европейски Съюз забрани да се продават, доставят или експортират в Русия банкноти, номинирани в евро, както и да се влагат пари в планове, финансирани взаимно с Руския фонд за директни вложения.

Европейските подразделения на най-голямата съветска банка - " Сбербанк ", едно по едно банкрутират. След затварянето на " Сбербанк Европа " в Австрия и на дъщерните й компании в Хърватска и в Словения, през днешния ден стана ясно, че сходна орис ще имат и подразделенията й в Чехия и в Унгария.

Причината да се стигне до това е всеобщо изтегляне на депозити и утежняване на ликвидността след военното навлизане на Русия в Украйна и подхванатите наказания по отношение на съветските банки. Днес европейският Единен съвет за преструктуриране реши през днешния ден, че " Сбербанк Европа " не е от сериозно значение за банковата система на Австрия и надлежно няма потребност да бъде преструктурирана, т.е. оздравявана.

Решението значи австрийският финансов регулатор да предприеме нужните дейности по ликвидацията в идващите дни на локалното поделение на съветската банка, като вложителите ще могат да получат до 100 хиляди евро обезпечени депозити.

Същата орис чака и клиентите на дъщерната й банка в Чехия, която не е част от банковия съюз и по тази причина решенията се вземат от локалната централна банка. Чешката национална банка (ЧНБ) към този момент разгласи, че преприема стъпки за лишаване на банковия лиценз на Sberbank CZ, a.s. ЧНБ издаде предварителна мярка, с която не разрешава на банката да се разпорежда с активи и пасиви, в това число разпределяне на нови заеми и приемане на депозити.

В Унгария по искане на локалната Sberbank Magyarország Zrt. Унгарската централна банка (Magyar Nemzeti Bank) разпореди на кредитната институция да затвори порти за два дни - за 28 февруари и 1 март. Унгарската централна банка прави обзор на положението на кредитната институция и чака мнение от органа за преструктуриране на Европейски Съюз, заяви Унгарската централна банка.

Към 2021 година Сбербанк има активи в осем страни: Австрия, Германия, Чехия, Босна, Хърватия, Унгария, Сърбия и Словения. Преди военните дейности на Русия в Украйна бе разгласен проект за продажба на част от активите си в Европа в размер 7.3 милиарда евро. Съдбата на този проект е незнайна. Не се визира само швейцарското поделение на банката.

В същото време западни компании не престават да се изтеглят от Русия поради нападението над Украйна.

Петролният колос ExxonMobile разгласи през днешния ден, че приключва активността си в Русия. ExxonMobile излиза и от взаимните си сдружения с " Роснефт ", както и от един от най-големите петролни и газови планове в Русия „ Сахалин 1 “. Компанията приключва всички свои вложения в нови планове в Русия, се споделя още в известие от централата.

Австрийският петролен тръст OMV дефинитивно се отхвърли от присъединяване в два плана за рандеман на природен газ в Сибир, заяви управлението на компанията. Прекратяват се договарянията с „ Газпром “ за закупуването на близо една четвърт от акциите на добивната компания в Сибир. Освен това OMV ще преразгледа и присъединяване си в газопровода „ Северен поток 2 “, чието лицензиране Германия спря поради съветското нахлуване над Украйна.

Американският производител на самолети Boing също разгласи през днешния ден, че прекратява доставките на аварийни елементи за съветски самолети, както и техническата им поддръжка. Решението на авиационната компания бе взето ден, откакто тя замрази подготвителната си активност в Москва и затвори офиса си в Киев.

Двата американски колоси в региона на картовите разплащания - Visa и Mastercard, оповестиха, че следват подхванатите към този момент наказания против Русия и приключват активността си с съветските банки. От вторник вечер те са блокирали своите платежни мрежи за тях, вследствие на което клиентите на тези банки не могат да се разплащат със своите карти. На процедура в Русия остават да действат единствено картовите системи отвън тези на Visa и Mastercard. От двете компании показват още, че спирайки работа в Русия, се защищават и от хакерски атаки, опасността от които доста била нараснала в актуалната среда.

Седем съветски банки към този момент са изключени от интернационалната система за междубанкови преводи SWIFT - ВТБ, Россия и Откритие, както и Новикомбанк, Промсвязбанк, Совкомбанк и ВЕБ. Очаква се описът със глобените банки да се усилва, само че към момента Сбербанк и Газпромбанк не са включени в него, показва организация Блумбърг.

От присъединяване в съветски компании и от съветски пазар отдръпване оповестиха още в първите дни на военните дейности концерни като British Petrolium, Daimler, Shell и Apple.

Междувременно съветското държавно управление разгласи, че ще наложи ограничавания пред задграничните вложители да изтеглят капиталите си от Русия. Президентът Путин издаде през вчерашния ден декрет, с който забрани износа от Русия на валута над 10 хиляди щатски контракта.

Източник: Сега
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР