Акциите на европейските банки се покачват, докато Италия смекчава неочаквания данъчен удар

...
Банковите акции в Италия и другаде в Европа се възстановиха
Коментари Харесай

Банковите акции в Италия и другаде в Европа се възстановиха в сряда, след като страната разводни плана си да удари банките си с изненадващ еднократен данък от 40% върху неочакваните им печалби.

Министерството на финансите заяви късно във вторник, че таксата ще бъде ограничена до не повече от 0,1% от общите активи на кредитора, „за да се запази стабилността на банките“.

Акциите на Intesa Sanpaolo се покачиха с 3,2% в следобедната търговия, след спад от 8,7% във вторник след обявяването на данъка, докато основните кредитори UniCredit (UNCFF) и Banco BPM се повишиха съответно с 4,2% и 4,4% след спад от 5,9% и 9% предишния ден.

Спадът на правителството облекчи страховете на инвеститорите за европейските банки в по-широк план. Индексът Stoxx Europe 600 Banks, който проследява 42 големи банки в Европейския съюз и Обединеното кралство, спечели 1,7% след като загуби 3,5% предишния ден.

Късно в понеделник правителството заяви, че ще наложи еднократен данък върху неочакваните печалби от 40% и ще използва приходите в подкрепа на купувачите на жилище за първи път и ще намали данъците за семействата и бизнеса.

 Италианският министър на икономиката Джанкарло Джорджети заснет в Рим, Италия, през ноември 2022 г. Италианският министър на икономиката Джанкарло Джорджети заснет в Рим, Италия, през ноември 2022 г Ремо Касили/Ройтерс

Анализатори на Deutsche Bank (DB) написа в бележка в сряда, че ограничението вероятно ще намали сумата, дължима от банките, с 40%.

Няколко европейски страни, включително Испания и Чешката република, обявиха данъци върху неочакваните печалби на банките през изминалата година, тъй като повишаването на лихвените проценти от централните банки увеличи печалбите на много кредитори. Повишаването на официалните лихви позволи на банките да повишат цената на заемите за домакинствата и бизнеса.

Финансовият министър на Обединеното кралство Джеръми Хънт каза през юни, че „отнема твърде много време“ на спестителите да почувстват предимствата на високите официални лихвени проценти, особено за тези, които искат бърз достъп до парите си, депозирани в банките.

Финансовият регулатор на страната се срещна с шефовете на най-големите банки в Обединеното кралство миналия месец, за да попита защо лихвените проценти по техните спестовни сметки изостават толкова много от основния лихвен процент на централната банка и да ги призове да плащат повече на спестителите.

Загубите на банковите акции във вторник бяха предизвикани и от новината, че Moody's е понижила рейтинга на 10 по-малки американски банки и е поставила кредитните рейтинги на шест големи кредитора под преглед за евентуално понижение.

Агенцията за кредитен рейтинг заяви късно в понеделник, че нейните действия отразяват "продължаващото напрежение" в банковия сектор на САЩ, повече от четири месеца след колапса на два регионални кредитора, които подхранват глобална банкова криза.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР