Акциите на американските банки не започнаха 2022 г. по най-добрия

...
Акциите на американските банки не започнаха 2022 г. по най-добрия
Коментари Харесай

Добра или лоша новина е очакваният ръст на лихвите за американските банки?

Акциите на американските банки не започнаха 2022 година по най-хубавия метод, само че ускоряването на растежа в кредитирането и повишението на лихвените проценти от страна на Федералния запас могат да се окажат стимулиращи фактори за бранша.

Икономическото възобновяване на Съединени американски щати подтиква потребителските разноски, което пък предизвиква фирмите да търсят повече бизнес заеми.

И до момента в който чистият лихвен марж на банките (разликата сред лихвите по депозитите и по кредитите) се свиваше по време на пандемията, растежът на инфлацията може да обърне тази наклонност през 2022 година, разясняват анализатори, представени от Ройтерс.

След като се увеличи през 2021 година и началото на 2022 година, банковият показател на S&P 500, който включва книжата на водещите финансови институции в Съединени американски щати, отстъпи с 15% от рекордното равнище, достигнато през януари. Нарастващите разноски на банките и слабите им доходи от търговия на финансовите пазари ускориха опасенията у вложителите.

Тъй като облагите на трезорите от кредитния им портфейл зависят от разликата в доходността по краткосрочните и дълготрайните дългови скъпи бумаги, неотдавнашното равнене на кривата на тази рентабилност също беше изтълкувано като отрицателен фактор.

Разликата в доходностите сред 2-годишните и 10-годишните държавни скъпи бумаги в Съединени американски щати доближи най-ниското си равнище от ноември 2020 година насам.

В същото време инфлацията продължава да се форсира, вследствие на което пазарните участници чакат с все по-голяма степен на възможност серия от покачвания на лихвените проценти.

Подобен сюжет би бил положителен за банките, само че спадът в цената на акциите им отразява терзанията, че Фед може да "натисне спирачките " доста по-силно от предстоящото и в последна сметка, да навреди на стопанската система.

В съпоставяне с март 2020 година, когато банковите акции се търгуваха на равнище 6.8 пъти по отношение на предстоящата облага за 12 месеца, цената им се увеличи доста. Моментното съответствие обаче, на равнище от 12.9 пъти, към момента изостава от междинното за S&P 500 (19.5).

Банковите акции се покачиха с над 2% в петък предходната седмица, което беше най-силният им дневен растеж от 6 януари насам. Той беше повлиян най-много от позитивните данни за заетостта в Съединените щати.

Повечето анализатори на Уолстрийт чакат спад във финансовите резултати на банките, най-малко през първото тримесечие на 2022 година, по данни на Refinitiv. След като заделиха спомагателни хранителни запаси за вероятно утежняване на кредитния портфейл през 2020 година, банките съумяха да освободят неизползваните запаси през 2021 година

Това докара до "изкуствено " завишаване на миналогодишните облаги и значително затруднява сравнението сред резултатите за 2021 година и 2022 година

Някои специалисти считат, че цената на банковите акции не отразява изцяло тези упования за растеж на лихвените проценти, защото при предходния цикъл на стягане на паричната политика от страна на Фед през 2016-2018 година банковият показател е достигнал своя връх цели 21 месеца след първото лихвено нарастване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР