Акциите на AMD се повишиха с почти 5% в четвъртък,

...
Акциите на AMD се повишиха с почти 5% в четвъртък,
Коментари Харесай

AI ускорителите на AMD получиха похвала от техническия директор на Microsoft – акциите на чипмейкъра скочиха с 5%

Акциите на AMD се покачиха с съвсем 5% в четвъртък, ден откакто основният софтуерен шеф на Microsoft съобщи, че чипмейкърът укрепва позицията си на пазара на хардуера с изкуствен интелект, който сега е необятно доминиран от NVIDIA. Това заяви CNBC.

Изостава ли NVIDIA в конкуренцията за ИИ?

С взрива на AI, акциите на NVIDIA тази година съвсем се утроиха, до момента в който тези на AMD са се нараснали с към 60%. Откакто OpenAI пусна своя чатбот ChatGPT в края на 2022 година, софтуерната промишленост сподели забележителен интерес към потреблението на огромните езикови модели, които зареждат актуалните AI логаритми. Въпреки това, в промишлен мащаб те изискват голяма изчислителна мощ, с цел да работят.

По-голямата част от тази изчислителна мощ се обезпечава от NVIDIA. С продължаващото необикновено търсене на профилирани AI GPU, компанията предвижда растеж на приходите от 170% за настоящото тримесечие, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. AMD също се пробва да яхне вълната от AI треската. AMD разгласи през юни, че ще стартира да доставя образци от персонализираните си ускорители MI300X на клиентите през третото тримесечие. Тези ускорители са проектирани особено за работа с основаните на изкуствен интелект модели.

„ Те вършат все по-завладяващи хардуерни оферти, които считам, че през идващите години ще станат все по-важни за пазара “ — сподели основният механически шеф на Microsoft Кевин Скот на конференцията Code Conference в Дейна Пойнт, щата Калифорния, в сряда.

Какво въздействие оказва партньорството сред Microsoft и AMD?

Microsoft и AMD са дългогодишни сътрудници. Microsoft се интересува от това, че на пазара се оферират по-мощни чипове от по-широк кръг снабдители. От години Microsoft предлага някои графични процесори от AMD на клиентите на своята облачна услуга Azure. Същевременно, фирмите отдавна си сътрудничат в региона на геймърските конзоли — AMD доставя чиповете за конзолите Xbox.

През май AMD разгласи, че Microsoft стартира да предлага на своите клиенти облачни услуги, въз основата на нейното DPU (Data Processing Unit) от фамилията Pensando. Като част от конференцията Code, основният редактор на The Verge Нилай Пател попита Скот какъв брой елементарно ще бъде огромното внедряване на графичните процесори AMD и ще се откаже ли от решенията на NVIDIA. Главният механически шеф на Microsoft не отговори непосредствено на въпроса, като единствено означи, че разработчиците, употребяващи другите принадлежности за програмиране на AI, не би трябвало да мислят за потребления в техните системи хардуер. Той също по този начин добави, че „ конкуренцията е доста значима за пазара “.

През същия месец, Bloomberg заяви, че AMD и Microsoft създават личен чип за работа с AI, само че Скот отхвърли да каже нещо по тази тематика на конференцията Code.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР