Акциите френския петролен гигант Total поскъпнаха на фона на оптимистичните

...
Акциите френския петролен гигант Total поскъпнаха на фона на оптимистичните
Коментари Харесай

Френски петролен гигант сключи рекордна сделка, ето колко ще спечели

Акциите френския петролен колос Total нарастнаха на фона на оптимистичните мнения на анализаторите по отношение на поглъщането на петролния бизнес на датската компания Maersk - Maersk Oil.

Ценните бумаги се покачиха с 0.8% още при започване на търговията, което ги трансформира в едни от най-бързо растящите на френската фондова борса, оповестява Reuters.

" Сигналите, които дава тази договорка, както и покупко-продажбите в Бразилия и Уганда предходната година, демонстрират, че Total може да пренасочи портфолиото по метод, който не е унищожителен, " настояват анализатори от Citigroup.

През миналата година френската компания усили присъединяване си в петролния план в езерото Алберт в Уганда и контракти пазаруването на някои активи в Бразилия от Petrobras.

Активността на Total й завоюва доверието на капиталовите банки. Citigroup поддържа рейтинг " купувай " на акциите на компанията, a UBS промени рейтинга от " безпристрастен " на " купувай ".

Според специалисти цената от 7.5 милиарда $ за бизнеса с нефт и газ на Maersk е рационална за френския петролен колос.

" Мисля, че това е позитивно, не е прекомерно скъпо ", съобщи Йон-Марк Валахю, управител в капиталовата консултантска компания Clairinvest.

Все отново акциите на Total остават с 10% по-евтини, в сравнение с бяха при започване на 2017 година, поради натиска върху цената на суровия нефт.

Френската компания чака да печели от договорката с Maersk по 400 млн. $ годишно, най-много с помощта на съчетание на активите в Северно море.

Това е най-крупната договорка на Total откак погълна Elf Aquitaine преди 17 години. Очаква се тя да донесе съществено нарастване на приходите и паричния поток в петролния колос.

Анализаторите на Deutsche Bank също оцениха позитивно придобиването, повишавайки ценовата цел на акциите на Total от 50 на 51 евро и поддържайки рейтинг " купувай " на скъпите бумаги.

" Сделката наподобява добра. Добавянето на материално произвеждане, предлагащо 5-годишен напредък, с благоприятни условия за обилни синергии, на цена, която се придържа към годишния свободен паричен поток и облага, е нещо позитивно ", считат специалистите на немската банка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР