Актрисата, балерината и режисьорката Бойка Велкова ще изиграе ролята на

...
Актрисата, балерината и режисьорката Бойка Велкова ще изиграе ролята на
Коментари Харесай

Бойка Велкова възражда Федра на Античния театър

Актрисата, балерината и режисьорката Бойка Велкова ще изиграе ролята на Федра в едноименната режисура в края на септември на Античния спектакъл. Спектакълът ще е част от Есенния салон на изкуствата.

Една от най-титулуваните български актриси ще направи актуален театър за съвременна жена, която се влюбва в доведения си наследник. Режисьор е Бойка Велкова.

„ Това не е „ Федра” на Расин и Еврипид, а на преподавателя по философия от Софийския университет Петър Пламенов. Първо бях скептична какво може да се получи, само че в този момент съм изумена от текста му. Направихме нещо доста мъчно - да защитим един древногръцки мит сега”, сподели Бойка Велкова.

„ Федра” е играна на българска сцена за последно през 50-е години на предишния век. В спектакъла на Бойка Велкова вземат участие пет артисти.



Това са Пламен Манасиев и Петя Силянова от спектакъл „ София”, Севар Иванов от Благоевград и Михаил Сервански от Сатиричния спектакъл.

Сценографът Бояна Бъчварова е направила доста естетски фон, който се вписва прелестно в Античния спектакъл. „ На тази сцена преди време Любен Гройс сложи „ Медея”, напомня Бойка Велкова.

Със спектакъла " Медея " преди повече от 40 години е открит Античния спектакъл. В ролята на Медея тогава пловдивчани гледат Цветана Манева.



Музиката за спектакъла е на Теодоси Спасов. Писана е особено за него. „ Теодоси идва на подготовките ни, гледаше ни и по този начин композираше своята музика. Сега тя покрива „ Федра” като златна мантия”, сподели госпожа Велкова.

Играна е за първи път на 8 март като привет за всички дами.

„ Митът за Федра е един трогателен роман за любовта и прошката. Интересува ме вътрешният свят на дамата, желая да го проучвам. Обичам Пловдив – живях тук 3 години много обратно във времето. Тук се срещнах с Теодоси и по тази причина градът ми е доста скъп”, сподели Бойка Велкова.

Историята на модерната Федра

Историята споделя за майка, влюбена в доведения си наследник, която в един миг осъзнава, че е направила неточност. Това е в пиесата на Петър Пламенов и тук се разграничава от античната драма. Федра желае амнистия от доведения си наследник Иполит, само че е отхвърлена. Не може да преживее това и се самоубива.

„ Показвам този неовладян вътрешен свят на дамата – да не може да елементарни на себе си, да не може да одобри това че има различен ден и че си коства да продължиш, а не да се отказваш. Използван е актуален език, който си кореспондира с гръцката драма”, изяснява Бойка Велков
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР