Активността на бизнеса в еврозоната през миналия месец се е

...
Активността на бизнеса в еврозоната през миналия месец се е
Коментари Харесай

Проучване: Бизнес активността в еврозоната отслабва повече от очакваното през август

Активността на бизнеса в еврозоната през предишния месец се е влошила повече, в сравнение с демонстрираха първичните оценки, защото настройките измежду доставчиците на услуги са станали по-песимистични. Това допуска, че стопанската система на валутната зона може да изпадне в криза, заяви Ройтерс, базирайки се на най-новите компилирани от Ес енд Пи Глоубъл (S&P Global) данни от изследване на " Хамбург къмършъл банк " (Hamburg Commercial Bank, HCOB), написа Българска телеграфна агенция.

Окончателният композитен Индекс на мениджърите по доставките - Пи Ем Ай (PMI) понижа до 46,7 пункта през август, по отношение на първичната оценка за 47 пункта, и записаните за юли 48,6 пункта. Така през предишния месец индикаторът е измършавял до най-ниското си ниво от ноември 2020 година, оставайки под границата от 50 пункта за трети следващ месец. Всяко отчитане над това ниво демонстрира напредък на интензивността, а под него – стесняване.

" Еврозоната не изпадна в криза през първата половина на годината, само че второто полугодие ще съставлява по-голямо предизвикателство ", разяснява Сайръс де ла Рубия, основен икономист в " Хамбург къмършъл банк ".

Според него " разочароващите данни способстваха за низходяща проверка на нашия настоящ БВП, който в този момент се прави оценка на минус 0,1 на 100 за третото тримесечие ".

Индексът на мениджърите по доставките в бранша на услугите в еврозоната е понижен от 50,9 пункта през юли до 47,9 пункта през август, също под първичната оценка от 48,3 пункта.

Задлъжнелите консуматори, изпитващи напън от увеличените заплащания по заеми и разноски за живот, ограничиха разноските.

Нагласите измежду новосъздадените бизнеси са станали по-песимистични, като съответният показател продължи низходящата си посока и спадна от 48,2 пункта до 46,7 пункта през август – най-малко от началото на 2021 година

В Германия, най-голямата европейска стопанска система, интензивността в бранша на услугите през август се е свила за първи път тази година.

Окончателният композитен Пи Ем Ай показател за услугите в Германия регистрира спад до 47,3 пункта предишния месец, спрямо 52,3 пункта, регистрирани за юли.

" Случва се нещо необичайно в немския бранш на услугите: интензивността се забавя, само че цените се покачват ", сподели Сайръс де ла Рубия. Като причина за това той показва огромните нараствания на възнагражденията.

Очакванията за вероятностите пред бизнеса, предоставящ услуги, са се повишили леко, само че са останали на историческо ниско равнище, което се е отразило на основаването на нови работни места, което съвсем е прекратено, демонстрират още данните.

Съставният Пи Ем Ай показател, който регистрира настройките в услугите и индустрията, падна до най-малко от май 2020 година, отчитайки 44,6 пункта през август, по отношение на 48,5 пункта през юли.

Във Франция интензивността в бранша на услугите се е свила също с повече от първичните прогнози. Спадът в новите поръчки натежа върху бизнес настройките във втората по величина стопанска система в еврозоната.

Окончателният Пи Ем Ай показател във френския бранш на услугите падна до 46 пункта през август, което е най-лошото му отчитане от февруари 2021 година През юли индикатора отслабна до 47,1 пункта.

Окончателният формиран Пи Ем Ай показател също падна от 46,6 пункта през юли до 46 пункта през август, което съгласно специалистите на " Хамбург къмършъл банк " е най-малко от ноември 2020 година

" Компаниите, попадащи в изследването показват най-вече два съществени " виновника " за утежняването си - ограничението на потребителските бюджети и общата нерешителност във връзка с икономическите вероятности ", сподели икономистът на банката Норман Либке.

Междувременно в Италия интензивността на бранша на услугите се е свила за първи път от началото на годината, сигнализирайки за вероятно начало на криза.

Пи Ем Ай показателят за италианския бранш на услугите е намалял до 49,8 пункта през август, по отношение на 51,5 пункта месец по-рано. Анализатори чакаха показателят да спадне до 50,2 пункта.

Съставният Пи Ем Ай показател за Италия също се е влошил – от 48,9 пункта до 48,2 пункта.

Също по този начин в Испания интензивността на бранша на услугите се е свила за първи път от октомври 2022 година, като през август Пи Ем Ай е понижен до 49,3 пункта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР