Активизиране и задълбочаване на сътрудничеството в областта на инвестициите и

...
Активизиране и задълбочаване на сътрудничеството в областта на инвестициите и
Коментари Харесай

Турският бизнес с инвестиции за над 1 млрд. евро у нас


Активизиране и задълбочаване на съдействието в региона на вложенията и търговско-икономическите връзки разискаха министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев и посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок на среща в Министерството, оповестяват от пресцентъра на министерството.

Акцент в диалога беше подложен върху подготовката на идния бизнес и капиталов конгрес, който Българската организация за вложения (БАИ) към МИР, провежда в Истанбул в края на месец януари.

На форума ще бъдат показани опциите за вложение, пускане и развиване на бизнес в България, както и одобряването на страната ни като сполучлива капиталова дестинация пред представители на турския бизнес. На събитието ще участват водещи компании от секторите автомобилостроене, машиностроене, опазване на здравето и балнеология.

Целта на форума е страната ни да усъвършенства представянето си измежду капиталовата общественост в Турция като положително място за развиване на сполучлив бизнес, както и да покаже положителни образци на турски компании, които към този момент са вложили сполучливо у нас.

Министър Пулев уточни, че Турция е измежду водещите външнотърговски и капиталови сътрудници на България. Това се удостоверява както от непрестанно увеличаващият се брой турски компании, опериращи на българския пазар, по този начин и от ускорения ритъм на повишаване на комерсиалния стокообмен сред двете страни.

По данни на Българска народна банка към 1 януари 2022 година общият размер на вложенията от Турция в Република България е 1,057.5 милиарда евро. За първо тримесечие на 2022 година турските вложения са на стойност 33.3 млн. евро

Само по Закона за поощряване на вложенията за интервала 2005-2022 година турските компании у нас имат 29 сертифицирани капиталови планове. Общият размер на вложенията по тях е близо 1 милиарда лева (992,41 млн. лева.), като те са разкрили 4 308 нови работни места. Инвестиционните планове са главно в секторите произвеждане и опазване на здравето.

За първите шест месеца на 2022 година стокообменът с Турция е в размер на 3,794 милиарда евро, което е растеж от 55,4, по отношение на същия интервал на 2021 година. Износът към Турция през същия интервал възлиза на 1,459 милиарда евро, което е растеж от 31,6%, с което Турция заема пето място сред комерсиалните сътрудници на България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР