Активистите от Спаси София алармират, че част от току що

...
Активистите от Спаси София алармират, че част от току що
Коментари Харесай

Спаси София: Общината изоставя новоизградената тролейбусна мрежа по бул. Фр. Нансен


Активистите от Спаси София сигнализират, че част от одеве издигнатата инфраструктура за новия тролей, който трябваше да замести закритото трамвайно трасе до кв. Лозенец, няма да се употребява. “Въпреки, че за тролейбусната мрежа по бул. Фритьоф Нансен бяха платени няколкостотин хиляди лв., Столичната община е взела решение да не я употребява ”, съобщи Борис Бонев от организацията и добави, че по този начин освен се пилеят парите на софиянци, само че и времето за пътешестване се удължава доста.

Недоволството на организацията е подбудено от удължаването на маршрута на новия тролей с над 1 км, като от НДК до Петте кьошета, той ще пътува през Попа, вместо да се употребява новоизградената мрежа по бул. Фритьоф Нансен. Разчетите на деятелите демонстрират, че това решение ще коства на столичани над 170 000 лева

годишно, поради снадки пробег. Освен непотребни разходи, решението ще се отрази отрицателно и върху времето за пътешестване - линията ще бъде по-бавна и непредпочитана от пасажерите. “Времето за пътешестване от Лозенец до НДК и Петте кьошета, където хората се прекачват на метрото и други линии на наземния превоз, се удължава с 5-10 минути, което обезсмисля линията. ” - добавя Гергин Борисов от Спаси София.

От Спаси София напомнят, че тролейбусното трасе по бул. Фритьоф Нансен бе издигнато след гласувано през предходната година решение на Столичния общински съвет по рекомендация на Експертния съвет при гл. арх. Здравко Здравков. “Идеята от там да не минава тролей е решение, взето еднолично от зам.-кмета по превоз, Дончо Барбалов. С това се погазва решението на Общинския съвет и специалистите. То е в прорез и с обществено дадените обещания за опазване на директната връзка сред кв. Лозенец и Петте кьошета, която преди се осигуряваше от закрития трамвай №6 ”, декларират от Спаси София.

Активистите остро подлагат на критика неналичието на транспортна политика и цели на ръководещите Столичната община. “Оказва се, че няколко места за паркиране са по-важни от хилядите пътуващи с тролея. В най-замърсената столица в Европейски Съюз, колите очевидно са по-важни от обезпечаването на място за екологичните тролеи. Това е следващото доказателство, че градският превоз е финален приоритет на ръководещите ”, заключва Борис Бонев и припомняйки “През последните 3 години бяха извършени голям брой митинги, подписки и тъжби от хиляди лозенчани, с гледище трамваят да не се унищожава, само че това не трогна ръководещите на Московска 33. Трогна ги единствено заплахата да се лишат от паркоместа. Отново сме очевидци на обещано и по-късно погазено заричане на госпожа Фандъкова. Преди две години тя обществено съобщи, че трамваят в Лозенец няма да се закрива, само че единствено година по-късно инициира неговото заличаване. Сега няма да съблюдава и обещанието обещано пред софиянци, че тролеят ще размени трамвая, без да утежнява транспортната услуга ”, приключват от организацията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР