Активисти на „Грийнпийс“ – България символично пренесоха коледната атмосфера на

...
Активисти на „Грийнпийс“ – България символично пренесоха коледната атмосфера на
Коментари Харесай

Активисти на „Грийнпийс“ поставиха елха, посипана с прах от ТЕЦ Гълъбово

Активисти на „ Грийнпийс “ – България алегорично придвижиха коледната атмосфера на град Гълъбово пред Министерството на енергетиката. В навечерието на светлия празник те припомнят на министър Теменужка Петкова, че чистият въздух е не просто подарък, а право на всички български жители, в това число в сърцето на българската въглищна промишленост.

Това е втори „ коледен подарък “, който организацията прави на институциите поради неприятното качество на въздуха. Първият е преспапие с замърсен въздух от София за кмета на града и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, което ще ѝ бъде поднесено на 22 декември.

В духа на идния празник, на енергийното ведомство беше поднесена елха, „ украсена “ с прахуляк от Гълъбово. Коледното дърво е направено от естествени материали, като посипаните по клоните му частици прахуляк са особено закрепени, с цел да се предотврати разпиляването им.

„ Така наподобява освен Коледа в Гълъбово – по този начин наподобява всекидневието на хората в града. Те постоянно се оплакват, че безусловно „ вали “ пепел, която покрива всичко в дворовете им. Гълъбово заслужава чист въздух, положително здраве за своите поданици и по-добро бъдеще “, сподели Ангел Бондов, координатор на работата на „ Грийнпийс “ - България с локални общности в района.



Снимка © Иван Дончев/ „ Грийнпийс “

Градът се намира в сърцето на Маришкия басейн, център на въглищната енергетика на България, и в непосредствена непосредственост до свързваната с енергийния предприемач Христо Ковачки Топлоелектрическа централа „ Брикел “, една от най-старите и най-замърсяващите централи в страната. Гълъбово постоянно попада под черни пелени от пушек от комините на остарялата апаратура или под облаци прахуляк от неподдържаното хранилище за боклуци на централата. Освен това регионът на Гълъбово е единственото място в Европейския съюз с наднормено замърсяване със серен диоксид – отровен газ, резултат от горенето на въглища. Миналата година Европейската комисия даже предяви иск против България за трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на този замърсител в Югоизточна България, където е съсредоточена въглищната промишленост у нас.

В опит да понижи разноските си Топлоелектрическа централа „ Брикел “ даже направи поръчка за подмяна на част от горивото си с боклуци и биомаса след нерегламентирана процедура за пробното им изгаряне, извършена със съдействието на Министерството на околната среда и водите. Единствено с помощта на упоритите старания на жителите, които участваха интензивно в обществената консултация и стачкуваха, централата се отхвърли от желанието да гори боклуци. Продължаващите проблеми на града обаче демонстрират, че предизвикването е доста по-голямо от замяната на горивото.

Топлоелектрическа централа „ Брикел “ трябваше да затвори още през 2010 година, само че неналичието на опция за работните места на няколкостотин служащи и за отоплението на град Гълъбово остави централата да работи. Десетилетие по-късно тези въпроси към момента нямат решение, а следствията понасят жителите на града.


Снимка © Иван Дончев/ „ Грийнпийс “

„ Това се случва със съдействието на Министерството на енергетиката, което от години отхвърля да признае, че епохата на въглищата е към своя край. Министър Теменужка Петкова продължава да прави нереалистични обещания, макар очевидните последици за здравето на хората, околната среда и климата и макар развиването на технологиите за произвеждане на възобновима сила. Затова държавното управление губи скъпо време, вместо да възнамерява промяна на енергийната система, която да бъде обективна за заетите в бранша и да сътвори диверсифицирана стопанска система, устойчива на бъдещи разтърсвания, “ сподели Десислава Микова, координатор на акцията „ Климат и сила “ в „ Грийнпийс “ – България.

Фондът за обективен преход и Механизмът за възобновяване и резистентност са финансови запаси на Европейския съюз, които дават точно такива благоприятни условия. За да имат дълготрайно резистентен резултат такива вложения обаче, Министерството на енергетиката има потребност от визия, която дава отговор на днешните действителности и приготвя за бъдещите провокации.

Накрая на демонстрацията представители на министерството одобриха елхата във фоайето на постройката с заричане да я предадат на министър Петкова. Активистите на „ Грийнпийс “ оставиха и два комплекта защитни средства за оптималната отбрана при преместването на елхата, защото въглищният прахуляк може да съдържа рискови субстанции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР