Активисти и организации от Украйна, Сомалия, Венецуела и Уганда бяха

...
Активисти и организации от Украйна, Сомалия, Венецуела и Уганда бяха
Коментари Харесай

Активисти от Африка, Украйна и Венецуела получиха алтернативни Нобелови награди

Активисти и организации от Украйна, Сомалия, Венецуела и Уганда бяха отличени с тазгодишните различни Нобелови награди , съобщи ДПА.

Този път премията получават сомалийските правозащитници Фартуун Адан и Илвад Елман, украинската правозащитничка Олександра Матвийчук и Центърът за цивилен свободи (CCL), венецуелското съдружие на обществени организации Cecosesola и Африканският институт за ръководство на енергетиката (AFIEGO).

Матвийчук и ръководеният от нея Център за цивилен свободи бяха отличени " за построяването на устойчиви демократични институции в Украйна и за това, че проправят пътя към търсене на интернационална отговорност за военни закононарушения ". В изказване, публикувано от комитета по награждаването, Матвийчук съобщи: „ Сега прекосяваме през доста трагичен интервал от украинската история... тази премия е жест на поддръжка за нашата битка като цяло и за моята работа в частност “, заяви АП.

Наградите, които публично се назовават „ Награди за честен живот “ (Right Livelihood Awards), се присъждат от 1980 година на бранители на правата на индивида, околната среда и мира.

Фондацията " За честен живот ", която връчва премиите всяка година преди присъждането на Нобеловите награди, разгласи през днешния ден в Стокхолм тазгодишните спечелили.

Носителите на Нобеловите награди ще бъдат оповестени в Стокхолм и Осло идната седмица.

Наградата " За честен живот " е присъждана на световноизвестни персони като шведската детска писателка Астрид Линдгрен, американския изобличител и някогашен чиновник на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън и шведската активистка за климата Грета Тунберг. Обикновено се отличават персони и организации, които остават малко настрана от вниманието на интернационалната общественост.

Преди година премията получиха адвокатката Марте Уанду от Камерун, съветският природозащитник Владимир Сливяк, канадската защитничка на правата на коренното население Фреда Хюсън и основаната в Индия организация „ Правна самодейност за горите и околната среда “, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР