Актът на независимост е бил важен повече за държавниците, за

...
Актът на независимост е бил важен повече за държавниците, за
Коментари Харесай

Независимостта пред погледа на нашето време - научихме ли уроците на историята

Актът на самостоятелност е бил значим повече за държавниците, за политиците и по-малко за народа. Това разяснява историкът проф. Искра Баева в " Денят стартира ".

" За народа нищо изключително не се е трансформирало. Тази дата е нещо, което се отразява на интернационалното място и роля на България, във вътрешния живот не се усеща по този метод и все пак има възторг ", счита проф. Баева.

Според нея независимостта върви най-много с отговорността.

" Защото да си самостоятелен значи да се освободиш от волята на другите, да останеш на личната си воля, самичък да вземаш решенията и тези решения могат да бъдат неправилни и да доведат до тежки резултати, както и става ", счита проф. Баева.

За разлика от Освобождението и от Съединението, в Независимостта няма присъединяване на народа и по тази причина тази дата остава малко в сянката от позиция на народа, счита проф. Искра Баева.

Според нея, независимостта е на първо място отговорност на държавниците.

" Каузата не е толкоз независимостта, колкото идеята за обединяването, идеята за събиране на всички българи в една страна, води до необикновен възторг и подвиг на българите в няколко войни. Струва ми се, че дипломацията която обезпечава независимостта на България в идващите интервали не съумява да изиграе своята роля и обидата на хората, които водят война, от това че са положени големи старания, а резултати няма е доста огромна ", добави проф. Баева.

Според журналиста Тони Николов оповестяването на Независимостта на България е символен акт.

" Каква разлика има с 113 години разстояние, тогава се е разсъждавало по различен метод. Независимостта допуска една осъществена независимост, овладяна независимост и това е последното ходило, сякаш България е била подготвена на доста неща ", сподели още Николов.

" В продължение на половин век този ден на Независимостта беше пропуснат и не беше отбелязван и това също е доста показателно за пренареждане на националната ни история ", означи още журналистът.

" Денят е празничен. Той би трябвало да ни подсети за отговорността на независимостта ", подсети още веднъж проф. Баева.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР