Ако заведенията не спазват мерките срещу COVID-19, ще бъдат затваряни. Контрол

...
Ако заведенията не спазват мерките срещу COVID-19, ще бъдат затваряни. Контрол
Коментари Харесай

Ще затварят заведенията, ако не спазват мерките

Ако заведенията не съблюдават ограниченията против COVID-19, ще бъдат затваряни.  " Контрол ще се реализира всекидневно, даже и през нощта, от всички институции, на места, където има скупчване на хора. В това число влизат моловете, нощните клубове, заведенията. РЗИ първо ще дава наставление, в случай че то не бъде изпълнено, следва затваряне на заведението ", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния действен щаб. 

" Законите са за всички, там, където не се съблюдават, ще има глоби ", безапелационен беше проф. Ангелов.

В две области - Благоевград и Търговище, има заболеваемост над 120 индивида на 100 хиляди души. Здравният министър прикани да не се пътува до тези области, в случай че не е неотложно.  " Излишното пътешестване до такава степен би довело до разпространение на заболяването и в другите области ", моли министърът.

" Още когато стартира тази зараза, казахме, че ще спечелим борбата с разсъдък и дисциплинираност. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване в хората във връзка с дисциплината ", добави здравният министър. По думите му здравната ни система към момента има запас да се оправи с епидемията от ковид , но по области към този момент стартира да се усеща претоарване.

" Няма да се възприемат нови ограничения ", увери проф. Ангелов, защото това не било наложително.  " Ако хората не имат вяра на ограниченията и не ги съблюдават, кажете ми, има ли потребност от нови ограничения? Нека съблюдаваме сегашните ", прикани той.

819 са новите случаи на ковид у нас при направени 5 898 PCR-теста, демонстрират данните на Единния информативен портал. Активните случаи са 9 175, от които 1 380 са приети в болница. 67 души са в интензивни отделения. Починали са шестима, с което общата им численост става 929.
350 са излекуваните за последните 24 часа.

Най-много инфектирани има в София - 265, следвани от Пловдив - 95, Благоевград - 53, Търговище - 43, Варна - 34, Бургас - 33, Враца - 28, Стара Загора - 27, Кърджали - 23, Габрово и Шумен по 22, Русе - 20, Разград - 19, Велико Търново - 18, Пазарджик - 15, София област и Плевен по 14, Сливен - 13, Кюстендил - 10, Монтана - 9, Ямбол - 8, Добри1 - 7, Смолян и Перник по 6, Ловеч - 5, Видин и Силистра по 4, Хасково -2.

Медиците. Заразените медицински чиновници досега чиновници са 1440. " За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25. 394 са дейните случаи на медици, от тях на домашно лекуване са 327, в лечебни заведения са 60 ", сподели още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения. Излекуваните медици досега са 1030, умрелите - 16.

В учебните заведения.  " 172 възпитаници и деца и 165 учители към днешна дата са с позитивни проби за ковид ", съобщи просветният министър Красимир Вълчев. „ Мерките би трябвало да се съблюдават и в учебните заведения. Призовавам всички да бъдат по-отговори. Ако ограниченията се съблюдават, имаме всички шансове образователната година да бъде над 98% присъствена “, разяснява Вълчев.

На учебните заведения ще бъде предложено да ограничат незадължителните дейности или част от тях да се проведат в електронна среда. Например родителските срещи, съвещанията на публичните препоръки и настоятелства.

Също по този начин ще се препоръча планираните екскурзии да бъдат отсрочени за пролетта.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР