Ако вярваме на легендата за едно от най-харесваните френски сирена

...
Ако вярваме на легендата за едно от най-харесваните френски сирена
Коментари Харесай

Ще остане ли светът без сирената бри и камамбер

Ако имаме вяра на легендата за едно от най-харесваните френски сирена - камамбер, за него би трябвало да благодарим на Френската гражданска война. То датира от 1791 година, когато се счита, че духовник е споделил рецептата си с фермерка от Камамбер, която го е приела в дома си.
Прочетете още
Сега обаче за този тип сирене, както и неговият " братовчед " с по-мек усет - сиренето бри, се оказва, че има възможност да изчезнат.

Първоначално са се появили спекулации в обществените мрежи, а по-късно Френския народен център за научни проучвания е решил да направи свое изследване.

 Снимка 658583

Изследователите изясняват, че това, което доста хора не си дават сметка е, че сирената са като една " динамична екосистема ", която обаче не можем да забележим. Скрити за човешкото око остават плесените, дрождите и бактериите, които се развъждат, с цел да трансфорат сиренето в това, което след това купуваме от магазина като камембер и бри.

И двата типа през днешния ден се вършат с един и същи тип мухъл - Penicillium camemberti. Той освен се развива бързо, само че и придава на сирената бялата им " обвивка " и присъщата миризма. Затова и до 50-те години на предишния век към този момент се е трансформирал в " златен стандарт " за производителите.

 Снимка 658584

Именно поради този тип мухъл обаче камембер и бри може да се окажат застрашени от изгубване. Penicillium camemberti не може да се възпроизвежда самичък, по тази причина би трябвало да се клонира още веднъж и още веднъж. Така, всяко сирене се прави с генетично еднакъв вариант. Тази липса на генетично многообразие прави плесента уязвима към патогени или други промени в околната среда и някоя неприятна болест може да унищожи популацията ѝ.

Въпреки че няма изгледи сирената камембер и бри да изчезнат скоро, учените предизвестяват, че в случай че не бъдат употребявани нововъведенията в промишлеността, действително може да останем без тези два типа на рафтовете в питателните магазини, написа The Washington Post.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР